Protiv J.P. Morgan Chase & Co, vodećeg globalnog provajdera finansijskih usluga i jedne od najvećih bankarskih institucija u SAD-u, podneta je tužba zbog naplaćivanja neprijavljenih naknada klijentima koji koriste svoje kreditne kartice za kupovinu kriptovaluta, tretirajući kupovine kao gotovinske avanse, objavio je Rojters 11. aprila.

Kolektivna tužba je podneta u utorak u federalnom sudu na Menhetnu u ime oštećenih, optužujući banku za naplatu dodatnih naknada, ogromnih kamatnih stopa na "novčane avanse" i zbog odbijanja da vrati novac klijentima koji su podneli žalbe.

Tužilac Bredi Taker tvrdi da mu je banka naplatila 143,30 dolara naknade i 20,61 dolar kao kamatu za transakcije u kriptovalutama izvršene u januaru i februaru. Taker je pokušao da ospori naknade putem Chase-ovog korisničkog servisa, ali je banka odbila.

Tužba tvrdi da je J.P. Morgan Chase & Co prekršio američki zakon o kreditiranju, kojim se zahteva da se klijentima otkriju promene u pismenoj formi. Tužba traži da se "nadoknadi [Takerova] i stvarna finansijska šteta oštećenih, plus zakonska šteta u ukupnom iznosu od milion dolara, plus troškovi ove radnje i naknada za advokata i troškovi koji su nastali u njoj", navodi se u žalbi dostavljenoj sudu.

Dana 3. februara, Chase se pridružio bankama koje zabranjuju kupcima kupovinu kriptovaluta putem kreditnih kartica. Banka je kasnije izjavila da se finansijske institucije mogu "suočiti sa rizikom da obrada plaćanja i druge usluge mogu biti poremećene tehnologijama kao što su kriptovalute."

Predstavnik J.P. Morgan Chase & Co odbio je da komentariše optužbe, navodeći da klijenti mogu nastaviti da koriste Chase debitne kartice za kupovinu kriptovaluta.


Pripremio: Aleksandar Bondžulić