Lori Ber, direktor informacionih tehnologija u JP Morgan-u, je izjavila na pres konferenciji u Buenos Airesu da će blokčein "zameniti postojeću tehnologiju" za nekoliko godina, prema argentinskom veb sajtu Cripto247, 23. avgusta.

"Videćemo veću i širu upotrebu blokčeina [...] Za nekoliko godina blokčein će zameniti postojeću tehnologiju, danas ona koegzistira samo sa trenutnom", izjavila je Ber.

Ber je objasnila za Cripto247 da JP Morgan koristi blokčein tehnologiju za "pojednostavljivanje procesa plaćanja i skladištenje informacija korisnoka vezanih za politiku KYC (Know your Customer)." Ona je dodala da blokčein tehnologija pomaže u sprečavanju pranja novca. Ber je dodatno objasnila korištenje blokčein tehnologije od strane banke:

"Trenutno pratimo mnoge putanje. Izmislili smo blokčein sa otvorenim kodom baziranim na itiriumu. Aktuelna blokčin tehnologija još nije rešila probleme sa privatnošću i skalabilnošću koje nam je bilo potrebno. Povezani smo sa Hyperledger-om i Enterprise Ethereum Alliance-om. Primena ove tehnologije u poslovanju je za nas važnija od same tehnologije. Ne tražimo samo smanjenje troškova, već i mogućnosti za razvoj novih proizvoda. "

Berovoj je takođe postavljeno pitanje o JP Morgan-ovoj poziciji o kupovini kriptovaluta. Objasnila je da banka podržava samo ono što je regulisano i ima stručnjake koji "ocjenjuju šta se događa" sa virtuelnim valutama. Na pitanje o institucionalnom položaju u vezi sa inicijalnom ponudom novčića (ICO), Ber nije želela da odgovori.

Ranije u avgustu, Cointelegraph je objavio da je izvršni direktor kompanije JP Morgan Chase Džejmi Dimon bio optimista u vezi sa blokčeinom. "[JPMorgan] testira [blokčein] i koristiće ga za puno stvari", izjavio je.

U maju je JP Morgan Chase podneo patent za blokčein platnu mrežu bez posrednika koja bi mogla da se koristiti za transakcije unutar banke i za međubankarska poravnanja. Patentna aplikacija predlaže korišćenje distribuiranog registra za obradu plaćanja u realnom vremenu, bez potrebe da se oslanja na pouzdanu treću stranu da drži istinitu "zlatnu kopiju" revizora.


 

Pripremio: Nikola Mosurović