Direktor JPMorgana Džejmi Dimon se osvrnuo na svoje kritičke komentare o bitkoinu, nazvavši kriptovalutu "prevarom" i da ga uopšte ne zanima, preneo je Blumberg u nedjelju, 5. avgusta.

Dimon je u subotu govorio na 25. letnjoj godišnjoj proslavi u Institutu Aspen, uključujući kriptovalute kao deo opštih komentara o ekonomskim perspektivama SAD-a.

Njegove reči ubrzo su se ponavljale u štampanim i digitalnim medjijima od strane istaknutih ekonomskih izvora, naročito Nouriel Roubini, koji je ove godine postao poznat zbog kritičkog stava prema bitkoinu.

Prema Blumbergu, Dimon dalje “predlože da vlade mogu da ukinu kriptovalute, zbog nemogućnosti da ih kontrolišu".

Istorija finansijskog mogula sa kriptovalutama je burna. U septembru 2017. godine je nazvao bitkoin "prevarom", pa je nakon toga promenio takt, kasnije rekavši da mu  je "žao zbog" njegovog izbora reči.

"Ne bih stavio ovo u kategoriju važnih stvari na svetu. Ali neću više govoriti o bitkoinu”, izjavio je novinarima prošlog oktobra.

U januaru je Dimon održao obećanje, rekavši Cointelegraph-u u privatnim komentarima da on "ne može odgovoriti" na pitanje kako se osećao u vezi kretanja tržišta sa svojim ranijim komentarima o  "prevari" bitkoina. Međutim, dodao je da nije "skeptik" u vezi sa kriptovalutama.

U svom nedavnom intervjuu objavljenom u julu-avgustu za izdanja Harvard Business Review-a, Dimon je opet odbio da komentariše direktno kripto, ponovivši "verovatno  ne bih trebao da govorim više o kriptovalutama". U istom intervjuu, Dimon je takođe nazovao blokčein tehnologiju "stvarnom" - dok implicira da kripto nije - govoreći da ga bankarski gigant "testira i koristiće ga za mnoštvo stvari".

Od tada, iz drugih izvora JPMorgana došlo je do mešovitih signala, a potpredsednik kompanije Daniel Pinto je u maju izjavio CNBC-u da kriptovalute "su stvarne, ali ne u sadašnjoj formi". Dodao je da su rokovodiocu u kompaniji bili zainteresovani da “uđu u prostor” kada je Goldman Sachs otkrio da radi na ponudi bitkoin fjučersa.


 

Pripremila: Majda Petrović