Analitičari globalne investicione banke JPMorgan Chase veruju da opadanje kriptovaluta na duži rok udaljava institucionalne invenstitore, kako izveštava Bloomberg 18. decembra.

Analitičari JPMorgan banke, zajedno sa globalnim strategijskim tržištem Nikolaos Panigirtzoglou, naveli su da su ulaganja institucionalnih investitora u bitkoin počela da “blede” odnosno da se smanjuju.

U zajedničkom istraživanju, analitičari su izveli zaključak da je zainteresovanost dramatično smanjena, uključujući i ulogu bitkoin fjučersa.

Stručnjaci su, kako se navodi, primetili smanjene indeksa otvorenih kamata (OI) - iznos otvorenih ugovora o bitkoin fjučersima - na Čikaškoj globalnoj berzi (CBOE). Oni navodno tvrde da je u proteklih meseci indeks dostigao “najniži nivo” od uvođenja bitkoin fjučersa 10. decembra 2017. godine.

Navodeći podatke iz Američke komisije za robnu trgovinu putem fjučersa (CFTC), u izveštaju se navodi da su “često korišćeni” ugovori od strane Trgovačke berze (CME) “na najnižoj tački tokom oktobra 2018. godine” ali da su fjučersi kako navodi CME u trećem kvartalu ove godine ipak u usponu.

Štaviše, JPMorgan navodi da je prosečna količina transakcija na kripto tržištu opala ispod 160 dolara, nasuprot 5.000 dolara od pre godinu dana. Pored toga analitičari navode da altkoini i dalje “trpe promene u ovom periodu.”

Istraživači su se dotakli i problema pada profitabilnosti rudarenja koji je povezan sa ukupnim padom kripto tržišta. Navodeći pad bitkoin “hashrate” - mereći poteškoće tokom rudarenja - JPMorgan navodi da rudarenje više nije ekonomično za mnoge rudare, i da su oni prisiljeni da prodaju svoju opremu.

Ovakav stav o opadajućem trendu na kripto tržištima odjeknuo je u CounShares, direktor prodaje Meltem Demirors, izjavio je da su nedavne nesreće prouzrokovale institucije koje su “prigrabile veći deo za sebe.”

Juče je kripto istraživačka firma Diar objavila analizu tvrdeći da su se institucionalni investitori okrenuli ka većoj likvidnosti OTC-a fizičke razmene trgovanja bitkoina.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović