Studija JPMorgan-ove inicijative za digitalnu transformaciju je otkrila da je blokčein glavna tehnologija na koju će se oslanjati ova banka, stoji u izjavi za medije objavljenoj od strane ResearchAndMarkets.com (RM) 3. oktobra.

RM je analizirao JPMorgan-ovu globalnu strategiju koja mu omogućava “konkurentnost” među ostalim bankama, firmama i finteh startapima. Banka je navodno namenila 10,8 milijardi dolara za razvoj tehnologije u 2018, od čega će 5 milijardi otići u finansiranje finteha.

Studija pokriva JPMorgan-ov plan za digitalnu transformaciju, u kome je blokčein prva u nizu najnovijih tehnologija kojima će se banka baviti - spominje se takođe i “big data”, klaud, veštačka inteligencija (AI) kao i robotika.

Opisuje se niz koraka koje je JPMorgan preuzeo, uključujući i osnivanje inkubatora, investiranje, akvizicija ili sklapanje partnerstva sa finteh startapima kao i odstupanje od starih sistema i približavanje novim rešenjima.

Kako RM ističe, svi ovi potezi su deo strategije kako bi JPMorgan postao vodeća digitalna banka. Studija takođe ističe predlog da drugi učesnici na tržištu prate ove poteze i da prihvate inovacije koje finteh nudi.

Prošle nedelje, Cointelegraph je preneo vest da je JPMorgan proširio svoju blokčein platformu za plaćanje na preko 75 multinacionalnih banaka kao deo napora da učesnici tržišta odbiju konkurenciju koja dolazi van bankarskog sektora. Banka je prvi put počela da testira platformu u aprilu sa partnerima poput Goldman Sachs-a, Pfizer INC., i nacionalne banke Kanade.

U avgustu, JPMorganov direktor informacionih tehnologija Lori Bir je predvideo da će blokčein tehnologija “zameniti postojeću tehnologiju” za samo “par godina”. Banka, međutim, ostaje svesna rizika kada su u pitanju kriptovalute, dok je generalni direktor Džejmi Dimon javno govorio protiv bitkoina u više prilika. Bez obzira na to, druge visokopozicionirane ličnosti unutar kompanije su nagovestile potencijalni blaži stav prema kripto tržištu.


 

Pripremio: Stevan Kostić