Verner van Rujen, šef razvoja BitX-a (najveća bitkoin menjačnica u Južnoj Africi) pričao je za Cointelegraph o usvajanju bitkoina u Južnoj Africi.

CT: Kako ocenjujete potražnju za bitkoinom u JAR?

VvR: Potražnja za bitkoinom je zasnovana na potencijalu koji kriptovaluta poseduje, bilo kao tehnologija plaćanja ili kao alternativno sredstvo očuvanja vrednosti.

CT: Kakva je slika u JAR po pitanju usvajanja bitkoina?

VvR: Bitkoin u JAR najviše usvajaju investitori koji ga koriste kao sredstvo očuvanja vrednosti. Primetno je povećanje broja investitora koji čuvaju sredstva u bitkoinima. To omogućava kompanijama poput BitX da pružaju menjačke usluge.

Postoje neki interesantni lokalni startapi, npr. Custos Tech koji nudi privatnost digitalnih medija i pomaže sa distribucijom sadržaja.

Značajno je i usvajanje bitkoina od strane onlajn i oflajn trgovaca.

Postoje desetine hiljada trgovaca u JAR koji prihvataju bitkoine. U JAR svaki trgovac koji prihvata kreditne kartice preko PayFast-a može pihvatati i bitkoin uplate.

CT: Uporedite usvajanje bitkoina u JAR u odnosu na ostatak Afrike.

VvR: Bitkoin izgleda da je u posebnom zamahu u JAR, u odnosu na ostatak kontinenta. U JAR su finansijski servisi postavljeni tako da su depoziti i podizanja sredstava lakši nego u ostalim afričkim državama.

CT: Kakav je stav državnih organa prema bitkoinu?

VvR: Regulatorna tela su svesna bitkoina i načina na koji funkcioniše i veoma su progresivni u svom pristupu prema njemu. Sarađujemo sa bankama i državnim organima kako bi pomogli sa bitkoin edukacijom, zaštitom potrošača, sprečavanje pranja novca…

CT: Šta predviđate da će se desiti u JAR za 5 godina?

VvR: Ne mogu predvideti cenu bitkoina. Ali, jasno vidim da će se nastaviti trend usvajanja od strane potrošača i trgovaca, kao i uključivanje regulatornih organa i mnogih investitora.