Lorien Gamarof, CEO Bankymoon-a, je izjavio za Cointelegraph da stanovnici Afrike retko koriste bitkoin za plaćanja komunalnih računa, jer ne veruju bitkoinu kao valuti. Ipak, ovo može biti savršena alternativa tradicionalnom bankarskom sistemu, pogotovo ako imamo u vidu da velika većina stanovnika Afrike nema mogućnost da koristi usluge banaka.

Startap iz Južne Afrike, Bankymoon, nudi različita rešenja za plaćanja komunalnih računa koja podržavaju bitkoin i ostale kriptovalute. Nude čak i plaćanje računa putem takozvanih “pametnih ugovora“. To omogućuje korisnicima da izvrše plaćanje bez uključivanja treće strane, a shodno tome, izbegavaju se dodatni troškovi i provizije.

Nažalost, ta rešenja nisu baš popularna među stanovnicima Južne Afrike. Prema Lorien Gamarofu: “ Naše usluge se slabo koriste jer većina stanovnika nije još uvek ni čula za bitkoin. A oni koji jesu, čuli su u kontekstu hakovanih menjačnica i crnih tržišta, tako da je poverenje u bitkoin kao valutu nisko.“

Izjavio je za Cointelegraph:

“Plaćanja koja smo obradili bila su od strane onih korisnika koje smo mi koristili za testiranje sistema. Nažalost, izgleda da je plaćanje računa kriptovalutama daleko ispred svog vremena, makar ovde u Africi. Radujem se trenutku kada će svet sustići inovacije.

Verujem da će videti vrednost valute kada se cena bitkoina stabilizuje i kada ga prihvati više online servisa.“

Ovaj sistem plaćanja ima dobre izglede jer više od 80% Afrikanaca nema mogućnost da koristi usluge banaka i većina je već navikla na koncept mobilnog novca, pa je možda samo pitanje vremena kada će prihvatiti i usluge koje nudi startap Bankymoon.

Postoji nekoliko kompanija koje nude mobilna plaćanja, kao M-Pesa, MFS Africa, Safaricom i drugi. Očigledno, njihova rešenja su popularnija i šire rasprostranjena među Afrikancima nego Bankymoon-ova bitkoin rešenja, makar za sada.