Blockchain identitet je već u upotrebi u različitim sektorima upravljanja podacima i tehnološkog razvoja. Sa svojim aplikacijama do sada, možemo li reći da je blockchain ispunio očekivanja?

Neki stručnjaci smatraju da je prenaduvan, drugi smatraju da će krajem 2016/2017 doći do eksplozije u upotrebi i profitabilnosti blockchain-a. To jest, ako politika ne stane na put.

Šta je blockchain identitet?

Blockchain identitet je definisao Kristofer Bejts, iz Bitland-a, kao prikaz stopostotno proverljivih identiteta koji se mogu utvrditi kroz niz sigurnosnih slojeva i protokola. To je sistem koji omogućava enkripciju kako bi se sprečio uvid u informacije onima koji ne treba da ih vide.

Bejts objašnjava da se može primeniti prilikom rada sa nadzorom Vlade, gde bi se blockchain identitet koristio za zaštitu računa socijalnog osiguranja od vladine krađe podstaknute prekoračenjima budžeta.

Bejts kaže:

“Jedan od najvećih problema je što se novac poreskih obveznika, jednom prikupljen, više ne kontroliše, a nešto poput blockchain identiteta može da pomogne u sprečavanju Vlade da troši novac poreskih obveznika nenamenski.”

Jedinstvena prilika za bitkoinov blockchain

Blockchain identitet, prema direktoru Aten Grupe, Karlu A.R. Viru, predstavlja nedvosmislenu nepromenljivost identiteta u bilo kakvom međusobno povezanom elektronskom mehanizmu. Vir kaže da je približavanje, iz 2014/2015, Mobile/Blockchain/Cloud Computing & Fabric/IoT omogućilo jedinstvenu priliku za blockchain identitet da dođe do izražaja, da li u liku bitkoin blockchain-a, Ethereum platforme za pametne ugovore ili Hyperledger-a.

Blockchain identitet se zasniva na konsenzusu

Prema Bejtsu, blockchain nije prvi crowd-computing projekat, a nije ni prvi eksperiment sa distribuiranim kompjuterskim sistemom i registrom. Međutim, razlog zbog koga je blockchain identitet jedinstven jeste konsenzus kao osnova identiteta na mnogo načina. Bejts objašnjava da kada koristite blockchain, identitet osobe ili organizacije nije jednostran. Šta god neko lice ili organizacija izrazi kao svoj identitet, takođe treba da se potvrdi najmanje od jedne stranke da je pravi. Bejts daje primer iz stvarnog života:

“Ako izgubite vozačku dozvolu, krštenicu ili bilo koju drugu identifikaciju izdatu od strane države, nemate šanse da otvorite bankovni račun, ukrcate se u avion ili pređete državnu granicu. Ako biste imali digitalni i distribuirani identitet zasnovan na konsenzusu bilo bi mnogo teže da ga slučajno uništite ili zagubite.”

Drugi aspekt jedinstvenosti blockchain identiteta, kako je objasnio Vir, je nepromenljiv identitet blockchain-a po bloku, po akciji, po transakciji. Osim toga, enkripcija je novina koju blockchain donosi kao garant nepromenljivosti identiteta i nemogućnost da dozvoli negativcima da promene, uklone, izmene, identifikuju, falsifikuju dokumentaciju ili transakciju.

Da li je blockchain prenaduvan?

Neki misle da je blockchain u celosti prenaduvan koncept koji nije ispunio očekivanja. Sa ovom percepcijom se slaže i Bejts koji navodi za Cointelegraph:

“Mislim da je veliki deo blockchain-a prenaduvan. Industrija transfera novca (međunarodne doznake) je najviše prenaduvana oblast posle DAO-a. Dešava se to da su priče o doznakama retorika blockchain-a, kako će bitkoin da spase zemlje trećeg sveta, ali u stvarnosti ne razume i ne rešava probleme koji nastaju pretvaranjem bitkoina u lokalne “namirnice” u tim zemljama. Ljudi koji najviše pričaju koješta su oni koji će poslednji otići u nerazvijene zemlje i implementirati infrastrukturu za podršku bitkoinu. Oni će putovati u Evropu i na Zapad da pričaju o tome, ali da vidimo koliko će njih otići u Ganu, Keniju, Nigeriju, Mauricijus, Kamerun ili Sijera Leone u narednoj godini.”

2016-2017 će videti Blockchain eksploziju

Suprotno ovom mišljenju, Vir zadržava stav da postoji preterani entuzijazam u jednom sektoru - bankarstvu. On smatra da postoje i drugi sektori koji bi mogli da imaju skalirani rast mnogo brže i da blockchain tehnologija napreduje brže nego sada.

On kaže:

“Vidim kraj 2016. godine i početak 2017. kao period u kojem će se desiti ekspolozija primene i profitabilnosti blockchain-a u stvarnom svetu, pod uslovom da politika ne stane na put.”

Primeri u svakodnevnom životu

Vir daje realan primer korišćenja blockchain identiteta iz IoT perspektive:

“Idem na Rakuten ili Amazon i kupim pametan frižider. Onda kupim pametnu veš-mašinu. Pošto instaliram, otkrijem da u garantnom roku moj pametan frižider mene nije podsetio da kupim prašak za veš ili da moja veš mašina nije rekla da je peškir za ruke i dalje u mašini za sušenje. To nisu problemi, ali šta ako moje umrežene pametne mašine nisu komunicirale međusobno ili još gore, poslednji unos je bio pogrešan pa je veš mašina rekla frižideru da kupi hiljadu litara mleka? Kao u realnim slučajevima, ako kupiš auto od mene za gotovinu, ako je auto sklepan od kradenih delova, onda je kupac u problemu, a ne prodavac. S tim u vezi, koja od pametnih mašina, veš mašina ili frižider, je odgovorna i šta pokriva punu garanciju? Rešenje može biti da, ako kupac ima digitalni identitet u okviru blockchain-a i Rakuten/Amazon upisuju autentifikaciju tog identiteta, onda identitet može da se primeni na garanciju koja je sačuvana u blockchain-u, a ako se transakcija obavlja preko blockchain-a onda osoba može da: proizvede/kupi/upotrebi bez greške.”

U međuvremenu, Bejts primećuje da pored Bitland-a, Tao mreža čini velike iskorake u upotrebi u muzičkoj industriji vezano za autorska prava.

Takođe, navodi da će Bitland raditi sa Tao na obezbeđivanju prvog katastra na blockchain-u podržanog od Vlade u oktobru, gde će Tao obezbeđivati prave kopije katastra, a Bitland-ov lanac će snimiti relevantne informacije o katastru.

Blockpay, takođe, radi u oblasti point-of-sale sistema za digitalne valute, dok je CCEDK bio dobar primer za online digitalne start-ap inkubatore.

Kako digitalni svet kreće dublje u decentralizaciju, odjek blockchain-ovih sposobnosti je postao veliki. Kao sistem za obradu podataka skoro svaka oblast ljudskog razvoja je našla neku upotrebnu vrednost blockchain-a. Neki će reći da je blockchain prenaduvan, ali konstantna implementacija sistema u različite sektore pokazuje drugačije.