Najveći investitori i finansijske institucije su odbacili bitkoin kao valutu zbog intenzivne nestabilnosti. Britanska funta je za nekoliko minuta pala više od 6%, dovodeći razna tržišta i menjačnice do kraha.

Dok je britanska funta sve bliže dostizanju svog tridesetjednogodišnjeg minimuma vrednosti, cena bitkoina nastavlja da raste, dostižući 635 dolara, dok stručnjaci prognoziraju 700 dolara do kraja oktobra.

Još od bregzita, britanska funta se bori protiv slabljenja sopstvene vrednosti. Ubrzana devalvacija nacionalne valute primorava veliki broj finansijskih i finteh startapova da se presele u ekonomski i finansijski stabilnije regione, poput nemačkog.

Ranije ove nedelje, Britanska funta je pala za 6% u vrednosti za nekoliko minuta, stvarajući haos na Azijskom tržištu. Met Simpson, viši tržišni analitičar u ThinkMarkets iz Singapura, je izjavio:

“To je bio samo još jedan miran dan u Aziji i odjednom bum! Sve lampice su crvene!”

Uticaj pada

Iznenadni, ali očekivani pad britanske funte u odnosu na američki dolar je povećao vrednost uvezene robe kao što su Apple-ovi proizvodi i kerozin.  

EasyJet, britanski loukost avio prevoznik, je izjavio da će najverovatnije pretrpeti gubitak profita od 25% na godišnjem nivou zbog pada vrednosti funte i skoka cene goriva. Kompanija je objavila ukupan gubitak od 230 miliona dolara.

Nakon prvobitnog pada 6. oktobra, funta nastavlja sa padom do 1,78% vrednosti za šest sati.

Prema Blumbergu, član Monetarnog odbora Majkl Sanders je napisao u izjavi da je dalji pad funte očekivan, izražavajući zabrinutost zbog rastuće nestabilnosti iste.

“Sanders je rekao da je zabrinut zbog nestabilnosti funte koja gura ekonomiju u inflaciju. Uprkos tome, mislimo da je Banka Engleske više fokusirana na rast nego na inflaciju u ovom trenutku”, rekla je Žoržet Bole strategijski menadžer u ABN Amro-u.

Nestabilnost bitkoina

Uprkos moćnim performansama bitkoina u proteklih nekoliko godina, njegova stabilnost je često dovođena u pitanje. Od početka 2016., stopa nestabilnosti bitkoina je znatno niža od stope nestabilnosti funte, što je šokantno s obzirom na činjenicu da je funta nacionalna valuta kojom upravlja i kontroliše centralna banka.