Ruska firma koja se bavi sajber zaštitom, kompanija Kaspersky, upozorila je vlasnike kriptovaluta da njihovi koini nisu bezbedni čak ni u privatnim novčanicima, na njihovim telefonima. Novi virus, trojanac, zvani CryptoShuffler ispred nosa krade koine korisnicima tako što zamenjuje adresu iz novčanika na mestu gde korisnici privremeno smeštaju podatke. To sve rade dok ih oni kopiraju i pripremaju za transfere koje žele da ostvare. Ni jedan novčanik nije siguran jer virus koristi funkciju klipborda (mesto gde korisnik čuva sadržaj na mreži) na računaru.

Virus je u kratkom vremenskom periodu već prouzrokovao znatnu štetu, mada istraživači iz oblasti sajber kriminala veruju da virus radi  možda već godinu dana ili više. Prema navodima iz kompanije Kaspersky:

"... sajberkriminalci su uspeli da ukradu već 23 bitkoina, što je ekvivalentno iznosu od oko 140.000 američkih dolara. To su podaci sa kraja okrobra. Pored toga, na hiljade dolara od drugih kriptovaluta, kao što su lajtkoin, deš, monero, itirijum, zkeš i dogkoin, su nagomilani..."

Zaštitite se

Najosnovniji način da se zaštitite je da pažljivo uporedite adresu koju ste uneli nakon kopiranja. Pažljivo proveravanje adresa iz novčanika za svaku transakciju bi trebalo da sačuva vaša sredstva.

Poznajući ljudsku nemarnost, ljudi koji su razvili virus znaju da je uobičajen proces jednostavno kopiranje, lepljenje i slanje, bez prethodno pažljive provere adrese. Iz tog razloga Kaspersky upozorava korisnike da preduzmu posebne mere predostrožnosti.

Osim toga, korisnicima se preporučuje da koriste antivirus i anti-malver sistem kako bi otkrili i uklonili zlonamerne programe. Kako svet kriptovaluta raste iz dana u dan, rizici će biti samo sve veći i veći, a vlasnici će morati biti sve predostrožniji kako bi njihova sredstva ostala netaknuta.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić