Bitkoin kao prva velika kriptovaluta je u svojim počecima stekao reputaciju prljavog novca. Silk Road ostaje jedan od prvih istaknutih primera zbog čega bitkoin i danas ima lošu reputaciju. Međutim, kako bitkoin pokušava da se kreće ka mainstrimu, Monero, kriptovaluta koja je veoma fokusirana na privatnost, se kreće ka vrhu rang liste popularnih kriptovaluta.

Bitkoin je bolji od tradicionalnih valuta, ali to nije dovoljno

Bitna činjenica koju i najveći fanovi bitkoina moraju da priznaju jeste da nije dovoljno neverovatan da bi ga svako prihvatio bez pogovora. Istina, tehnologija digitalno-distribuiranog registra menja svet i bitkoinov decentralizovani i efikasni način rada je superiorniji u odnosu na ono što stari finansijski sistem može da ponudi, ali to još uvek ne utiče na život prosečne osobe.

Bankarske usluge su ukorenjene i razvijene, dok je ekonomija bitkoina još uvek u relativnom zamahu, što znači da različite karakteristike jednog i drugog sitema nisu uočljive na prvi pogled.

U prvom sistemu, prosečna osoba srednje klase može da provuče karticu i isplati odmah na hiljade trgovaca, prebaci novac na račun, kupuje onlajn, pošalje sredstva širom sveta.

Naravno, mnogo toga će biti jeftinije i brže ako se radi sa bitkoinom (posebno za međunarodne transfere između pojedinaca), ali ne u tolikoj meri u kojoj bi prosečnoj osobi stalo da promeni svoj način poslovanja. Koliko je vremena potrebno da nauče kako da koriste bitkoin jednostavno ne vredi za većinu ljudi, pogotovu ako nisu svesni da na taj način štede novac.

Crna i nelegalna tržišta su jedina koja i trebaju i mogu da koriste kriptovalute

Iako bitkoin ima određene prednosti u odnosu na bankarski sistem, njegova najveća prednost je u nebankarskim poslovima. Međutim, koliko od nebankarskih poslova se “gura da skoči u kripto voz”? Mnogi od njih su radnici nižih klasa ili stanovnici siromašnih zemalja, što znači da najverovatnije imaju nizak nivo obrazovanja, malo raspoloživih prihoda i troše većinu svojih prihoda na lokalnom nivou.

Za neke od najsiromašnijih na svetu, upoznavanje sa bitkoinom neće unaprediti kvalitet njihovog života. Za druge, iste tehnološke i infrastrukturne barijere koje ih sprečavaju da koriste banke ih drže podalje i od kriptovaluta. Svima je potrebna značajna pomoć i obrazovanje da bi počeli da profitiraju od bitkoina.

Dakle, ko ima i tehničko obrazovanje i može da izvuče finansijsku korist od korišćenja kriptovaluta? Kupci na crnom tržištu. To su kupci koji imaju odličan pristup bankarskim uslugama i dovoljno obrazovanja da u potpunosti iskoriste sve mogućnosti koje ima bankarski sistem omogućuje, ali imaju i potrebu za alternativom zato što određene usluge nisu deo bankarskih usluga, odnosno imaju potrebu da zaštite privatnost.  

Kriptovaluta je savršena alternativa, zbog čega je bitkoin stekao ranu popularnost sa pruzanjem usluga poput onih na Silk Road-u.

Monerova jedinstvena potera za bitkoinovim zatvorenim tržištem

Sada, bitkoin tvrdi da je primat nad crnim tržištem  preuzeo Monero. Kriptovaluta koja je orjentisana na privatnost, koja se reklamira da joj je nemoguće ući u trag, za razliku od konkurencije koja teži mejnstrim usvajanju, namerno traži integraciju crnog tržišta. Pošto je integracija Alphabay-a i Sigaint-a uzrokovala u zadnjih nekoliko meseci desetostruki skok vrednosti Monera, mogla bi i da utiče na korisnike bitkoina, koji ga koriste u ilegalne svrhe, da ukradene novčiće menjaju da bi prikrili tragove.

Bitkoin, koji se bori za početnu prednost na mejnstrim tržištu, je stekao mnogo od svoje početne popularnosti u sivoj ekonomiji.

Pošto se sada bitkoin trudi da zauzme mejnstrim tržište, Monero se trudi da zauzme njegovo mesto na crnom tržištu. Izgleda da se strategija isplaćuje, za sada.