Iznenadna najava inspekcije glavnih bitkoin operatera od strane kineske Centralne banke izazvala je paniku i značajan pad cene bitkoina u roku od samo jednog dana.

U proteklih nekoliko dana, bitkoin je izgubio stečenu dobit sa kraja 2016. i početka 2017. godine. Ta dobit se uglavnom pripisuje aktivnostima kineskih trgovaca koji su stvorili ogromne obime trgovanja, čime su direktno povećavali globalnu potražnju za bitkoinom.

Uticaj Vlade

Jedna karakteristika kojom su se korisnici bitkoina hvalili je činjenica da Vlada ne može da kontroliše ili odredi šta se dešava u svetu bitkoina.

S obzirom na nedavna dešavanja u Kini možemo se zapitati da li su kriptovalute stvarno van uticaja Vlade.

Uticaj, bez kontrole

Aleksandar Matanović, generalni direktor bitkoin menjačnice iz Srbije EC District, navodi za Cointelegraph da bitkoin sam po sebi ne može biti kontrolisan od strane Vlade. Matanović objašnjava da su kompanije koje rade sa bitkoinom pod uticajem Vlada.

Menjačnice su mesta gde se trguje bitkoinom po utvrđenoj ceni. Svaki postupak ili odluka Vlade kojim se utiče na rad menjačnice, obično, utiče na cenu bitkoina:

“Pojedinci mogu da koriste bitkoine slobodno među sobom i Vlada na to, skoro pa ne može da utiče. Međutim, putem propisa, može da utiče na upotrebnu vrednost bitkoina, a time i na njegovu cenu.”

Druga faza

Džeremi Epstejn, direktor Never Stop Marketing, iznosi svoje mišljenje citirajući filozofa Artura Šopenhauera koji kaže da nove tehnologije prolaze kroz tri faze: prva - podsmevanje, druga - nasilno suprotstavljanje i treća - očigledno, prihvatanje.

Epstejn kaže da ono što sada vidimo u Kini je druga faza, koju opisuje kao borbu za potpunu  kontrolu od strane države. Epstejn napominje da bitkoin predstavlja pretnju za juan kao sredstvo kontrole od strane Vlade. Zbog toga se nasilno protive bitkoinu koristeći moć države.

Epstejn navodi:

“To može biti teško i ružno neko vreme, ali na kraju, mislim da će morati da popuste.”

Ironično je da decentralizovana tehnologija koja nije ni u čijem vlasništvu bude jedina stvar koja će Kinu da primora da u većoj meri promeni svoju spoljnu politiku od drugih zemalja.