Dugo traje rasprava o stvarnom identitetu Bitkoina, da li je on valuta ili roba sa dodatom vrednošću.

I oni koji ga smatraju robom sa dodatom vrednošću i oni koji ga smatraju valutom oslanjaju se na njegove bitne karakteristike. Većina smatra da bitkoin možemo smatrati i robom i valutom.

Kako god da ga definišete, konstantna korekcija cene nudi mogućnost investitorima da naprave profit trgovanjem kriptovalutom, bilo kao dugoročna investicija, bilo kao špekulativna kratkoročna investicija.

Šta predstavlja trgovanje bitkoinom?

Bašir Aminu, trgovac bitkoinom i osoba koja poziva ljude na sednice kripto grupe Cryptogene, objašnjava osnovni proces trgovanja bitkoinom na sledeći način:

“Ako kupite bitkoin po jednoj ceni i onda ih prodate po višoj ceni, napravili ste profit od razlike umanjen za proviziju koju ste platili. Međutim, ako cena padne, bićete u neprijatnoj situaciji da li da ih prodate i budete u gubitku ili da čekate da se cena vrati. Tada rizikujete još veće gubitke ako cena nastavi da pada.”

Postoje dve glavne vrste trgovaca na bitkoin tržištu. To su ‘dugoročni’ trgovci i ‘kratkoročni trgovci’. Svaka od ovih grupa trgovaca se klasifikuje po tome koliko će dugo želeti da se drže određene pozicije.

‘Dugoročni trgovci’ obično proučavaju kretanje cene tokom dužeg vremenskog perioda. Na osnovu toga oni odlučuju da li će kupiti i držati bitkoin u dužem vremenskom periodu kako bi profitirali prodajom po ceni višoj od prvobitne. Kako je bitkoin u svojoj razvojnoj fazi, mnogi korisnici ukazuju na to da je ovo dobar trenutak za kupovinu istih.

Ovaj predlog se zasniva na pretpostavci da će se uz povećanu upotrebu i šire usvajanje potražnja za Bitkoinom i pripadajućim tehnologijama uvećati, stvarajući veću potražnju za kriptovalutama koje će automatski izazvati povećanje vrednosti. U praksi vidimo da se skok cene bitkoina podudara sa povećanjem ukupne tržišne vrednosti i obima trgovanja.

S druge strane, ‘kratkoročni trgovci’ analiziraju kretanje cene tokom jednog dana i nastoje da iskoriste klackanje cene. Ovi trgovci se bogate koristeći tržišnu nestabilnost, faktor koji je trenutno karakterističan za bitkoin.

U svojim ranim fazama, promena cene bitkoina je bilo toliko veliko da je i mali događaj u kripto-svetu imao ozbiljan uticaj na cenu kriptovalute. Kako se primena povećava tako je i bitkoin stabilniji. Nestabilnost cene je znatno smanjena i stručnjaci smatraju da je sada bolje vreme za trgovanjem kriptovalutama, u odnosu na prethodno.

“Bitkoin je svakako sigurniji za ulaganje nego što je to bio pre par godina”, navodi Aminu.

Pravila trgovanja

Aminu opisuje bitkoin trgovanja kao izuzetno profitabilno ako “dobro koristite svoje karte”. Prema njegovim rečima, sve zavisi od obrazaca tržišnog kretanja. On navodi za Cointelegraph da vrednost bitkoina raste i pada dramatično tokom svakog dana trgovanja. Taj fenomen on prepoznaje kao veoma rizičan ako se pogrešno protumači.

Na osnovu svog iskustva u trgovanju, Aminu navodi niz pravila za novajlije koji možda žele da profitiraju od bitkoin tržišta:

  • Nikada ne stavljajte sva jaja u jednu korpu. Vaš kapital treba da bude podeljen u više manjih pozicija sa različitim nivoima cene.
  • Ne ulažite svoju ušteđevinu ili novac koji može promeniti vaš život drastično u slučaju gubitka. Ovo pravilo je važno zbog postojećeg nivoa neizvesnosti koja još uvek postoji u okviru bitkoin tržišta.
  • U potpunosti iskoristite raspoložive tehnologije radi sticanja maksimalnog profita.
  • Razumevanje tržišta je kontinuirani proces i zahteva puno vremena, koncentracije i truda. Važno je biti u toku sa aktuelnim trendovima i vršiti istraživanja.
  • Znati kada unovčiti. Važno je da ostanete fokusirani, bez emocija i profesionalno.
  • Trgovci treba da imaju na umu da je gubitak, isto kao i dobitak, sastavni deo trgovine. To je kumulativni dobitak koji se računa.