Revolucija onlajn pijaca

Onlajn pijaca je masovno popularan fenomen. Vebsajtovi, kao što su Amazon i eBay, su bili veoma uspešni i njihov uspeh se meri obimom trgovine od nekoliko milijardi dolara. Oni su bili revolucionarni za svoje vreme nudeći korisnicima šansu da trguju sa bilo kojom robom širom sveta. Ali sada je jasno da su sadašnje vodeće onlajn pijace daleko od savršenstva.

Visoke takse, česte prevare od prodavaca i nepouzdani unosi su samo neki od najpopularnijih kritika koje platforme poput eBay-a i Amazona dobijaju od svojih korisnika. Na sreću korisnika novi trend se trenutno pojavljuje na sceni omogućen Blokčein tehnologijom - decentralizovana P2P pijaca.

Pojava kriptovaluta je omogućila direktna plaćanja između korisnika bez potrebe za posrednikom. Od te tačke dodavanje transfera robe transakcijama je bio samo jedan mali korak i on je uspešno napravljen od strane brojnih platformi.

Danas ćemo se osvrnuti na jednu od najpopularnijih primera ove nove paradigme - Bitify pijaca. Naš tim je zapravo sproveo kupovinu od korisnika da bi prošo kroz celo iskustvo kupaca i mi ćemo biti srećni da to iskustvo podelimo sa vama.

Iskustvo kupaca na Bitify-ju

Čim uđete na vebsajt dočeka vas prozor za prijavljivanje i registraciju kao i kratak pregled prikazanih stvaki koji su trenutno uvedeni na pijacu.

Možete se registrovati koristeći standardni par ime i lozinku ili putem Facebook, Google, Twitter ili Winsdows Live računa. Kada se registrujete budite sigurni da ste postavili Google two-factor potvrdu identiteta jer je to najvažniji sigurnosni sloj 2017.

Stvarni proces prijavljivanja je jednostavan: posle popunjavanja svih praznina primićete konfirmacioni mejl od Bitify-ja koji će vam omogućiti da pristupite pijaci. Nakon toga postoje dva moguća načina za traženje robe za kupovinu.

Prvi je da se nađe kroz listu robe koje se prikazuje na početnoj stranici. Tamo ćete naći sve vrste stvari: ključeve za softverski proizvod, računi registrovani kod onlajn usluga, vodiči o različitim temama i još mnogo ostalih sitnica. Drugi način pregledanja je zgodan kada treba da nađemo nešto konkretno: Bitify ima funkcije pretrage, koja dolazi sa sposobnošću da se suzi pretraga na određene kategorija proizvoda:

Nakon drugog perioda pregledavanja i razmišljanja mi u Cointegraph-u smo doneli našu odluku da kupimo ovu prelepu nemačku kriglu da bi zadovoljili naše potrebe za pićem

Nakon što ste izabrali robu koju želite da kupite i krenuli da platite imate 48 sati da sprovedete stvarnu isplatu. Sajt će vam staviti do znanja koliko treba da posaljete ili u BTC ili u LTC u zavisnosti za koju se kriptovalutu odlučite. Suma će uključiti cenu robe, troškove transporta ako je primenjivo i ako se odlučite da ga koristite taksa za eskrov usluge.

Eskrov je funkcija koja se preporučuje od strane Bitify. Evo kako ona radi: umesto da šaljete vaše bikoine ili lajtkoine direktno kupcu, šaljete ih Bitify-ju. Kompanija onda zadržava vaše novčiće za period koji je dovoljan da se roba isporuči i da bi ste vi bili sigurni da je sve što ste naručili stiglo u odgovarajućem stanju.

Nakon što ste uspešno primili vašu narudžbine i potvrdili iste preko Bitify-ja, Bitify pušta pare iz eskrova i šalje ih prodavcu i ovim se zaključuje dogovor. Ovo je efikasna mera za zaštitu potrošača koja osigurava da ne postoji mogućnost za prevare sa bilo koje strane. Trenutno eskrov se može koristiti za bilo koju robu i za njega se plaća taksa od 1 % za svaki dogovor.

U svakom slučaju, vratimo se našem iskustvu. Mi smo poslali 101.2 dolara u bitkoinima Bitfy-ju da ih drži u naše ime jer smo se odlučili za uslugu eskrova. Posle toga stupili smo u kontakt sa prodavcem putem ugrađenog sistema za poruke i kratko smo razgovarali o procesu transporta. Nekoliko dana kasnije piće je bilo na putu.

Dužina vremena koju ćete morati da čekate dok roba ne stigne zavisi od poštanske službe, ali za nas to je samo bilo malo više od dve nedelje što je pristojno vreme za čekanje. Pogledajte uspešno dostavljenu kriglu:

Potvrđujemo da je roba u odličnom stanju i oslobođen novac iz eskrova automatski stiže prodavcu. Posle toga sve što nam je ostalo da uradimo je da ostavimo našu pozitivnu ocenu na profil prodavca i da mu se zahvalimo jer je dogovor prošao veoma dobro.

Sve u svemu, ovo iskustvo je veoma intuitivno i jednostavno.

Zahvaljujući jednostavnom interfejsu, ugrađenom sistemu za poruke i usluge eskrov nije bilo prostora za bilo kakve probleme i zaista nismo imali nikakve.

Nažalost nismo dobili priliku da sagledamo proces iz ugla prodavca, ali sudeći po tome kolko je nama bilo jednostavno i zahvaljajući činjenici da naš prodavac nije imao nikakve probleme niti žalbe, lako je zamisliti da je i njihovo iskustvo takođe bilo prijatno.

Presuda

Tim Cointelegraph-a je uživao koristeći se Bitify-jem i preporučuje usluge i kupcima i prodavcima. Možemo reći da je sigurno, zgodno i jednostavno mesto za trgovinu robom sa kolegama kriptovalutnim entuzijastima.

Takođe možete proveriti i kratak video tutorijal pre kupovine: