Kao što je uobičajeno sa svim inovacijama u razvoju, uvek se pojave ‘loši igrači’ koji koriste naivnost neukih početnika. Čini se da više zabrinjava nemogućnost pojedinih vlada i nekih, verovatno, pouzdanih platformi da naprave razliku između dobrih i loših novčića unutar sistema.

Stručnjaci za kriptovalute su potrebni vladama

Sa dostizanjem najviše cene bitkoina svih vremena, ceo kripto prostor je postao atraktivniji i priliv pridošlica je postao veoma značajan.

Cointelegraph je pisao kako pojedine vlade stavljaju u isti koš sumnjive kreacije i autentične kriptovalute. Banka Ugande je, shodno tome, stavila OneCoin i Bitkoin u isti koš.

Organizovana prevara

Osnivač i generalni direktor Cashaa, Kumar Gaurav, smatra da je situacija takva zato što se vlade ne obraćaju stručnjacima koji mogu da ih savetuju na odgovarajući način. Da su tražile pomoć, Gaurov je siguran da bi znale da OneCoin nema nikakve veze sa Bitkoinom. On opisuje OneCoin kao organizovanu prevaru.

Gaurav navodi:

“OneCoin nema nikakve veze sa Bitkoinom, to je verovatno najpoznatija prevara u ekosistemu i postoji nekoliko godina. Njihovi predstavnici uporno pokušavaju da uvedu ljude u svoju šemu, ponekad i ne znajući šta rade i ne znajući šta bitkoin zapravo jeste.”

Gaurav smatra da će razne vlade morati da traže stručnjake u inostranstvu za istraživanje i sugestije o kreiranju politike u vezi nove tehnologije.

Da li je Swiscoin pravi?

Prema Gauravu, ne samo vlade, već i neke platforme koje se smatraju pouzdanim prepoznaju nekvalifikovane entitete kao kriptovalute.

Swiscoin je naveden kao prava kriptovaluta na CoinMarketCap-u, iako Gaurav insistira da je prevara poput OneCoin-a.

Opasnost da budu prevareni dolazi od prevarantskih novčića kao i od kompanija koje pretenduju da budu uključene u legitimne kriptovalute, ali nude usluge koje varaju ljude, kaže Gaurav. Ove činjenice doprinose stvaranju pogrešne slike o legitimnim kriptovalutama:

“Kad neki akteri u kriptosvetu ne umeju da naprave razlike, onda nije čudo da ni neke manje obaveštene vlade nisu u stanju da razlikuju legitimne od nelegitimnih novčića i obrnuto.”

Gaurav ukazuje da, kako bi izbegli mešanje legitimnih novčića sa elementima prevare, institucije prvo treba da se obrazuju i pogledaju sopstvene prethodne izjave.

On napominje da je bilo dosta temeljnih izveštaja i izveštaja o kriptovalutama poznatih institucija, jedna od prvih je ECB-ova iz 2012. godine o “šemama virtuelnih valuta”.

Prevara?

Aleksandar Matanović se ne slaže u potpunosti da se Swiscoin može smatrati prevarom. On prepoznaje određene karakteristike Swiscoina koje mogu da ga kvalifikuju kao pravu kriptovalutu. Ove karakteristike su: mogućnost kupovine rudarske opreme za Swiscoin, tako da bi mogli da očekujemo neke stvarne rudarske aktivnosti (za razliku od onih koji obavljaju ‘centralizovano rudarenje’), zatim tvrde da jesu ‘open source’ i činjenica je da su uvršteni na neke eksterne menjačnice iako je obim trgovanja veoma mali.

Matanović napominje da te tri osobine odvajaju Swiscoin od očiglednih prevara.

Kriptovalute i MLM mogu da koegzistiraju

Aleksandar Matanović jasno stavlja do znanja da korišćenje MLM-a (Multi-level marketing) za širenje svoje baze korisnika ne znači automatski da se radi o prevari. Međutim, on izražava svoje nezadovoljstvo time što većina MLM ‘kriptovaluta’ nije iskrena u vezi sa tim.

Matanović navodi:

“Oni uglavnom tvrde da su “novi bitkoin”, a u stvari oni nemaju nikakve veze sa bitkoinom osim što u delu imena imaju ‘koin’.”

On objašnjava da dokle god su promoteri iskreni, ne dovode korisnike u zabludu i ukoliko vrednost njihovog novčića odredjuje zakon tržišta, a ne interna manipulacija cenom, onda nema ničeg lošeg u tome što koriste MLM sistem. “Ne tvrdite da ste kriptovaluta ukoliko to zaista niste.”

Matanović navodi:

“Koliko ja vidim, oni mogu biti prava kriptovaluta. Moramo da odvojimo tehnološki deo od marketinškog dela. Ako gledamo čisto tehnološki aspekt, Swiscoin može da bude legitimna kriptovaluta, sa karakteristikama koje kriptovalute imaju. Međutim, to ne garantuje da deo njihovog poslovanja koji je vezan za MLM nije prevara. Dolazimo do pitanja: Da li se oni razvijaju kriptovalutu sa ispravnim i legitimnim MLM sistemom koji podstiče rast korisničke baze ili se radi o MLM prevari gde se tehnologija koristi samo kao paravan? Nažalost, ne poznajem Swiscoin dovoljno da bih znao odgovor na ovo pitanje.”