Duga kašnjenja su bili ključni faktor u debati o sklabilnostii jer se smatra da je to najprikladniji pristup u rešavanju problema veličine bloka.

Dok se neke transakcije odlažu, poseban tretman se daje transakcijama gde su provizije primenjive, što je jedna od priznatih prednosti P2P transakcija u odsustvu optužbi.

Transakcije bez provizije

Majkl Vogel, direktor Netkoina, je rekao:

Možete probati da pošaljetei Bitkoin bez provizije (većina novčanika će dopustiti da prilagodite proviziju). Najveće šanse su da ćete čekati nekoliko dana da se potvrdi vaša transakcija ako pošaljete bitkoin bez provizije.

Provizije transakcija su kritikovane od strane značajnog dela bitkoin zajednice sa jednim delom kritičara koji osuđuju svaki oblik optužbi, dok su ostali zabrinuti zbog visine provizija.

Međutim, najvažniji su razlozi za transakcione provizije i koliko je neophodno da se naplaćuje od korisnika kriptovaluta kada se izvršava transakcija.

Sve je u ravnoteži

Vogel objašnjava da je razlog za transakcione provizije u Bitkoinima da posluži kao podsticaj za rudare da potvrde transakcije. On navodi da se sve u suštini svodi na dobru volju jednog rudara da potvrdi transakciju koja nije povezana sa svim naknadama.

Prema njegovim rečima, iznos Bitkoin provizija i vreme za potvrđivanje transakcije je zaista srž veličine bloka i rasprave oko račvanja, aludirajući da je ako se provizije postave da budu previsoke, onda će se smanjiti zainteresovanost da korisnici koriste bitkoin za mikro transakcije. Sa druge strane, ako su provizije preniske onda se rizikuje da će se smanjiti broj rudara u bitkoin mreži. Dakle sve je u ravnoteži.

Provizije održavaju decentralizaciju

Predsednik Bitwag-a Džonatan Čester je rekao za Cointelegraph da je jedini način da bi jedan sistem postojao namera i motivacija da se nastavi napred. Tipično ovo dolazi ili u formi prepoznavanja (to je ono što pokreće programere projekata otvorenog koda) ili u formi novčane vrednosti. Prema Česteru za rudarenje i dodavanje transakcija, ovde je naknada provizija.

Očigledno, transakcioni dodatak za bilo koji platni sistem je od izuzetne važnosti da se pravilno podstiče. U stvari, bilo da je centralizovan sistem kao što je PayPal, banka ili decentralizovani sistem kao što je bitkoin, od provizija se očekuje da održavaju da se podsticanje transakcija kreće glatko.

Čester takođe primećuje da u stvarnosti, što su manje provizije to je manje rudara, što zauzvrat ima efekat podsticanja centralizacije što se tiče potvrda transakcije.

Čester je rekao:

Decentralizacija je glavna prednost bitkoina. Ovo je važno za bitkoin da bi delovao kao provera protiv loše monetarne politike u ime vlade. Ako vlada nije u stanju da kontroliše bitkoin, to znači da su moćni ljudi uvek zabrinuti da li će vladina izazvana inflacija usmeriti ljude da se presele na bitkoin.

On je dodao: “međutim, ako se ispostavi da vlada može da kontroliše bitkoin zbog centralizacije rudarenja, neće postojati takva provera protiv vladine korumpirane proizvodnje novca.

Pronalaženje ravnoteže

Međutim, Čester je istakao da visoke provizije i varijabilne provizije mogu uticati na bitkoin industriju na mnoge načine.

Visoke provizije čine da se teže upravlja sa mikro transackcijama, što znači da su pogođeni sistemi kao 21 i Brave.

Sa promenljivim provizijama, menjačnice koje ne prate dobre provizione procedure, mogu poslati uplate klijentima sa većim odlaganjima, što može imati efekat talasanja kada se kombinuje sa rešenjima izgrađenim na vrhu menjačnica, kao što su različite doznake kompanija.