Ugledni profesor ekonomije i političkih nauka Univerziteta u Kaliforniji Beri Eičengrin tvrdi da se zalaže za korištenje virtuelnih valuta izdatih od strane centralne banke nad decentralizovanim kriptovalutama. On je dodao da drugi neće igrati značajnu ulogu u budućnosti finansijskog sektora.

Eičengrin je u intervjuu za CNBC rekao da će digitalne valute podržane od centralne banke olakšati postojeće finansijske usluge, dok će decentralizovane virtuelne valute biti iskorišćene u ilegalnim aktivnostima koje mogu negativno uticati na njihovo usmeravanje.

"Mislim da postoji uloga za digitalne valute koje izdaju centralne banke, koje su veoma različite od kripto, anonimnih valuta ... Prva alternativna digitalna valuta centralne banke će učiniti transakcije efikasnijim. Druga je sredstvo za pranje novca, utaje poreza i slično. "

Različiti pogledi na digitalne valute

Zagovornici decentralizovanih kriptovaluta tvrde da je glavna karakteristika pravih digitalnih valuta poput bitkoina i itirijuma njihova nezavisnost od centralnih banaka. Oni tvrde da je već došlo vreme za povratak kontrole globalnih finansijskih sistema koje nadgledaju centralizovane institucije kao što su Federalne rezerve u SAD.

Zagovornici veruju da institucije centralnog bankarstva nameću previše kontrole nad tokovima gotovine koji su često doveli do sumnjivih odluka bankara. Oni navode da virtuelne valute rešavaju ova pitanja zbog njihove decentralizovane karakteristike i oskudice.

U međuvremenu, kontraši kao što je Džejmi Dajmon iz JPMorgan Chase-a smatraju da su kriptovalute veoma popularne zbog njihove sposobnosti da podrivaju zakon u takve nezakonite svrhe kao što su trgovanje drogom, dečija pornografija i pranje novca.

Međutim, virtuelne valute koje su stvorile centralne banke, kao što su one koje su predložile Rusija i Kina, mogle bi rezultirati još strožijom kontrolom gotovinskih tokova. Zbog ovih protivrečnih pogleda, veoma je interesantno videti kako će virtualne valute biti tretirane u bliskoj budućnosti.

 

Pripremio: Nikola Mosurović