Kanadska regionalna policija u Jorku upozorila je građane na prevare vezane za oporezivanje bitkoina nakon što su prevaranti prevarili više od 40 stanovnika te regije. Izvršioci su tvrdili da su zaposleni u kanadskoj carinskoj agenciji (CRA). Oni su navodno iznosili pretnje o mogućim eventualnim hapšenjima  za neplaćene poreze ako oštećeni nisu uspeli da pošalju sredstva preko automatskih bitkoin aparata (ATM-ova).

Prema navodima detektiva policije u Jorku, Roba Vingerhoetsa, žrtve su oštećene za ukupno 340.000 kanadskih dolara (267.000 američkih dolara) u navedenoj prevari.

On je zatim naveo kako su bitkoin ATM aparati sasvim legalni, a da će identifikacija počinilaca prevare ili eventualno refundiranje izgubljenih sredstava biti veoma težak proces, ali ne i nemoguć.

"Ne preostaje nam mnogo toga u ovom trenutku, ovo je zaista slepa ulica. Jedini način za povraćaj sredstava je da osoba koja je primila bitkoine iste i vrati... Pošto su u pitanju kriminalci, malo je verovatno da će to i uraditi."

Napori policije da spreče prevare

Vingerhoets je dodao da u posledjih nekoliko meseci postoji sve veći broj prijavljenih prevara, a većina njih se realizuje prema sličnom šablonu. Zbog ograničenih resursa njihova sposobnost da spreče takve prevare nije previše velika, pa prema tome njihova glavna strategija se zasniva na povećanju svesti građana o navedenim prevarama.

"Naša glavna strategija ... je da sprečimo da ljudi postanu žrtve."

Policija Jorka je navodno stavila letke u blizini svih ATM aparata da bi se javnost informisala o potencijalnim prevarama kako bi ih izbegla.

U međuvremenu, regionalna policijska služba u Durhamu u Ontariju, izdala je upozorenje građanima o širenju lažnih invensticionih kombinacija koje uključuju vodeću kriptovalutu, bitkoin.

Prenosimo deo obaveštenja:

"Stanovnici su prijavili da su kontaktirani od strane prevaranata nakon što su se prijavili za posao ili nakon njihovih odgovora na reklame okačene na internetu, koje su se odnosile na obećenje o sticanju profita. Prevaranti šalju čekove žrtvama sa zahtevom od njih da novac za kupovinu bitkoina pošalju njima."


 

Pripremio: Miodrag Radonjić