Blockchain.info je najavio uspostavljanje dinamičkih provizija, koje će osigurati bržu realizaciju bitkoin transakcija. Još 2010-te godine, Satoši Nakamoto je napisao: “Besplatnim transakcijama će trebati više vremena da bi bile uključene u blok“.

Odlaganje izvršenja transakcija je razlog za zabrinutost bitkoin korisnika. Ta odlaganja su rezultat zagušenja bitkoin mreže.

Blockchain.info je najavio uvođenje “Dinamičkih provizija“ za transakcije sa svojih wallet-a. Transakcije će biti brže i potvrde transakcija će biti pouzdanije, bez obzira na to koliko ljudi koristi bitkoin mrežu.

Cointelegraph je upitao stručnjake šta znače “Dinamičke provizije“.

Ideja rođena pod pritiskom

CEO i osnivač bitkoin menjačnice iz Srbije - EC District, Aleksandar Matanovic je rekao:

“To je reakcija na problem sa kojim se suočava bitkoin mreža u poslednje vreme – povećava se broj transakcija, a veličina bloka ostaje ista, što dovodi do odlaganja nekih transakcija. Da je veličina bloka povećana na vreme, ne bi bilo potrebe za uvođenjem dinamičkog sistema provizija, tako da je to iznuđen potez. Međutim, smatram da je to dobra odluka, ponekad se dobre ideje rađaju pod visokim pritiskom u naizgled bezizlaznim situacijama. Mogli su samo povećati proviziju za svaku transakciju. Umesto toga, odabrali su da to urade samo kada je neophodno, kako bi transakcije bile brze i što jeftinije u datom trenutku. Voleo bih da i ostali uvedu sistem dinamičkih provizija. Kolika god da je veličina bloka, takav pristup je po mom mišljenju superioran u odnosu na sistem fiksnih provizija.“

Satoši je sve predvideo

Blockchain istraživač za Ribbit.me i programer iz Rxpanse-a, Kristofer Franko je rekao:

“Dinamičke provizije znače da ćete plaćati varijabilnu proviziju kako bi vaša transakcija bila uključena u sledeći blok, jer više provizije imaju veći prioritet za uključenje u blok. Tokom zagušenja provizije će biti više nego tokom perioda sa manjim brojem transakcija. Pojedinci uvek mogu platiti veću proviziju kako bi garantovano bili uključeni u blok, a sada će to biti jednostavnije i lakše za običnog čoveka da plati baš onoliko koliko je potrebno, a ne perviše.

Iznenađen sam da to nisu uradili ranije. Odlično je za korisnike blockchain.info-a, jer mogu biti sigurni da će njihove transakcije brzo biti obrađene."

Ovo je Satoši Nakamoto rekao 2010-te godine:

“Trenutno, plaćanje provizija se kontroliše manuelno pomoću paytxfee switch-a. Bilo bi lako kreirati softver koji bi automatski proveravao veličinu skorašnjih blokova i dalje analizirao da li je neophodno da bude plaćena provizija. Još uvek smo daleko od toga, tako da nam to nije neophodno. Dobra je ideja svakako prvo videti kako se stvari odvijaju sa manuelnom kontrolom. Nije ni strašno ukoliko dođe do zagušenja. Jednostavno, besplatnim transakcijama će samo trebati više vremena da uđu u blok.“