Prema novom izveštaju iz Kaspersky Labs-a došlo je do značajnog pada slučajeva ransomvera dok je primetan porast otimanja kriptovaluta, piše u izveštaju objavljenom 27. juna.

Izveštaj iz Kaspersky Labs-a postavlja sledeće pitanje: “Ako ransomver nije više najveća pretnja, šta jeste?”. Prema Kaspersky Labs-u, kripto rudari su uspeli da postignu popularnost zbog svog “diskretnog i skromnog načina zarađivanja novca putem eksploatacije korisnika”:

“Umesto jednog velikog iznosa koji se dobije prilikom isplate ransomvera, internet kriminalci koriste rudarenja kao taktiku imajući nenametljiv, stabilan i stalan dotok sredstava.”

Izveštaj, koji upoređuje podatke od aprila-marta 2017. i od aprila-marta 2018, pokazuje da je bilo čak 30% manje ransomver slučajeva, dok je porast otimanja kriptovaluta porastao za čak 45%. Ovo dovodi broj pogođenih korisnika kripto otimanja na oko 2,7 miliona.

U još jednom izveštaju o bezbednosti na internetu izdatom ove nedelje od McAfee Labs-a stoji da je upotreba malvera za kripto otimanja porastao za čak 629% u prvom kvartalu 2018. u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Prema izveštajima najnoviji trendovi ransomvera u proteklih godinu dana su WannaCry i Badrabbit, nova vrsta ransomvera koja traži bitkoin kako bi se otključao zaraženi kompjuter.

Otimanje kriptovaluta se događa svuda u svetu, policija Japana istražuje ovakav slučaj iz juna, dok postoji i nova vrsta malvera koja je zarazila preko pola miliona kompjutera širom sveta za samo tri dana u maju.  

 

Pripremio: Stevan Kostić