Narodna banka Kazahstana razmatra zabranu razmene kriptovaluta za nacionalnu valutu, tenge, kao i rudarenje kriptovaluta, izveštavaju lokalne vesti Sputnik 30. marta.

Danijar Akišev, predsednik Narodne banke, rekao je da "imaju veoma konzervativan pristup prema ovom pitanju i ne pozdravlja ništa osim izuzetno teških restrikcija", navodeći:

"Zato želimo zabraniti razmenu digitalnih valuta za nacionalnu valutu. Želimo da zabranimo aktivnosti berze u ovoj oblasti, kao i svaku vrstu rudarenja."

Prema Akiševu, problem sa kriptovalutama je njihov nedostatak regulacije i karakteristika kao "idealan instrument za pranje novca i izbegavanje poreza:"

"Mi minimizujemo rizike vezane za nacionalno tržište, međutim, ni jedna centralna banka nema sve instrumente za kontrolu ovog tržišta na prekograničnom tržištu, tako da moramo barem sprečiti ovaj rizik putem nacionalne valute."

Akišev je rekao Sputniku da "većina" vladinih organizacije iz Kazahstana podržava ovaj strog stav.

Prošle jeseni, Kazahstan je pokazao veću podršku mogućnostima kriptovaluta i kripto tehnologija, kako je podržan vladinim finansijskim centrom u Astani (AIFC) najavio da rade na stvaranju sopstvene kriptovalute, CryptoTenge. U novembru, Kazahstanska asocijacija za blokčein i kriptovalute u saradnji sa vladom omogućila je početak obavljanja zvaničnih aktivnosti.

Početkom marta, studija pretraživača Yandexa pokazala je da su Kazahstanci ove godine češće tražili pojmove vezane za kriptovalute nego u 2017. godini.

 

Pripremio: Nikola Mosurović