Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pozvao je na globalnu saradnju u vezi regulative kriptovaluta, prema izveštaju Azernews 17. maja.

Govoreći na plenarnoj sednici Samita o globalnim izazovima u 2018., Nazarbajev je izjavio da "većina zemalja aktivno istražuje mogućnost prilagođavanja kriptovalutama u trenutnoj konfiguraciji finansijskih sistema". On je zatim nastavio sa komentarom o fragmentnoj prirodi regulacija kriptovaluta na globalnom nivou.

"Istovremeno, po ovom pitanju vidimo potpuno odvojene akcije država. A ove različite akcije će dovesti do neefikasnosti. Neophodno je započeti izradu zajedničkih pravila."

Kazahstan već ima interes za sektor kriptovaluta. Studija koju je objavio pretraživač Yandex u martu pokazuje da su Kazahstanci ove godine češće pretraživali pojmove vezane za kriptovalute, u poređenju sa 2017.

Prošle jeseni, kazahstanski Međunarodni finansijski centar Astana (AIFC), sponzorisan od vlade, objavio je da je potpisao ugovor sa malteškom kompanijom Ekante sa ciljem razvoja kazahstanskog tržišta digitalnih proizvoda. Takođe, u jesen, Blokčein i kriptovalutna asocijacija u Kazahstanu aplicirala je za državnu licencu, kako bi postala legalni entitet i započela zvanične aktivnosti.


 

Pripremio: Nikola Mosurović