Kineska Narodna banka je zvanično formirala Institut za proučavanje digitalnih valuta 29. januara, jedan dan nakon proslave Kineske nove godine.

U jednom intervijuu datom za nacionalne novine CSJ (China Securities Jorunal), ranije ove nedelje, direktor za tehnološki odsek Kineske Narodne banke Li Vei je otkrio plan Kineske Narodne banke da aktivno ispita i istraži Blokčein tehnologiju.

Naime, Vei je izjavio da je Kineska centralna banka zainteresovana za sposobnost Blokčein tehnologije da reši trenutne transakcije u obezbeđenom, jeftinom i efikasnom ekosistemu P2P korisnika.

Da bi testirala Blokčein tehnologiju u stvarnom životu, Vei je najavio da Narodna banka Kine planira da formira istraživački institut fokusiran na proučavanje Blokčeina i digitalnih valuta da bi osigurao da potencijal Blokčein tehnologije na finansijskoj kineskoj sceni bude maksimalno iskorišćen.

Vei je obrazložio:

“Za Blokčein tehnologiju, finansijske institucije treba da kombinuju svoje pronalaske i tehnička istraživanja i fokusiraju se na stvarne transakcije, iskorišćavanje resursa, osetljivu zaštitu informacija i spreče preventivno rizik od Blokčein tehnologije, da bi bolje služila finansijskoj industriji i tehnološkom napretku.”

Kratak osvrt na rizike

Vei vidi veliki rizik u primeni Blokčeina kao osnovne infrastrukture fininansijskih operacija prvenstveno jer veruje da Blokčein tehnologija još uvek nije dovoljno zrela.

Piter Šmit, generalni direktor svetske najpopularnije Blokčein platforme Bitkoin novčanika, izneo je sličan stav Veju u decembru 2016. kada je tvrdio da je Blokčein tehnologija još uvek u povoju. On veruje da Blokčein tehnologija ima potencijal da iz temelja promeni postojeći finansijski sistem ali samo ako prođe kroz ovakve faze neuspešnih projekata i platformi.

Smit tvrdi: “Blokčein industrija se kreće kroz bermudski trougao, opada interes jer su eksperimenti i primene pale na testu.” Tokom ovog ciklusa mnogi neće uspeti i napustiće tržište, dok će oni koji prežive nastaviti da uživaju uspeh na tržištu, osiguravajući investicione dolare i marširajući ka napred duž puta širenja tržišta.

Za Blokčein tehnologiju da bi prošla ovu fazu i da bi se samokomercijalizovala kao opšta baza finansijske tehnologije, važno je da kompanije i finiansijske institucije po hitnom postupku zabeleže rizike. Kao što Vej kaže od ključne je važnosti za Blokčain tehnologiju da se standardizuje i reši regulatorne i bezbednosne probleme pre nego što bude primenjena u postojećoj infrastrukturi.

Kineska vlada već ima Blokčein konzorcijum na mestu zvanom ChinaLedger. Najverovatnije je da će Narodna banka Kine sarađivati sa ChinaLedgerom u privredi da bi održala istraživanja i razvoj na svom istraživačkom institutu za digitalne valute.