Kineska Narodna Banka izdala je saopštenje na svom sajtu 20.01.2016. godine da namerava da pokrene sopstvenu digitalnu valutu.

KNB je održala sastanak na kome se razgovaralo o toj mogućnosti. Sastanku su prisustvovali guverner Zou Ksiočuan, zamemik guvernera Fan Ifei, stručnjaci za digitalne valute iz Deloitte-a i Citibank-a i drugi.

U saopštenju stoji da je na sastanku donešen zaključak da izdavanje nove digitalne valute može imati pozitivne i praktične efekte. Može smanjiti troškove, poboljšati poverenje, transparentnost i smanjiti pranje novca, izbegavanje poreza i ostale kriminalne aktivnosti.

U saopštenju se, takođe, govori o namerama banke da unapredi istraživački rad u oblasti digitalnih valuta. KNB je postavila poseban istraživački tim još 2014. godine koji je ispitivao zakonske, monetarne i tehnološke okvire kao i uticaj digitalnih valuta na ekonomiju i finansijske sisteme.

KNB će, čim tim dobije inicijalne rezultate, postaviti jasniju strategiju za pokretanje digitalne valute i prevazilaženje tehnoloških barijera.

U saopštenju se ne pominju bitkoin ni ostale kriptovalute, jer, kako se spekuliše, mnogi državni organi imaju problem sa time što navedeni nisu zakonski regulisani, pa su zabrinuti da mogu biti aktivno korišćeni za pranje novca i finansiranje terorizma.