CnLedger, kineski bitkoin i novinski izvor za kriptovalute, je preneo da je OKCoin Kina ponovo omogućila isplate za trgovce.

OKCoin je najveća bitkoin menjačnica u Kini koja obrađuje 31% trgovanja kineskog bitkoin berzanskog tržišta. Dve najveće bitkoin menjačnice, OKCoin i Huobi, su u februaru označene od strane Narodne banke Kine za rad platformi za trgovanje bez odgovarajućih KYC (Know Your Customer) i AML (Anti-Money Laundering) sistema.

Teška vremena

S tim u vezi, od dve menjačnice je bilo traženo da obustave isplate dok ne budu obaveštene. U međuvremenu, dve menjačnice zajedno sa drugim platformama za tgovanje su implementirale nove KYC i AML sisteme u skladu sa finansijskim propisima države.

Od februara do maja, bitkoin se na kineskim menjačnicama trgovao po znatno nižoj ceni u odnosu na druga važna tržišta kao što je američko, japansko i južnokorejsko. Trgovci nisu mogli da povuku svoje bitkoine koje su držali na berzi, potražnja za bitkoinima se smanjila i na kraju je većina trgovaca prešla sa regularnih menjačnica na OTC (over-the-counter) tržišta.

Bitkoinom se u Kini već nekoliko meseci trguje po vrednosti oko 25% nižoj nego na drugim tržištima. Kao rezultat toga svetski prosek cene bitkoina je opao, a kinesko tržište je stvorilo ogromnu arbitražnu (simultana kupovina i prodaja hartija od vrednosti, valuta i roba na različitim tržištima ili u izvedenim formama kako bi se iskoristila različita cena za isto sredstvo) mogućnost. Pad potražnje za bitkoinom na kineskom tržištu i pad cene bitkoina su doveli do globalne nestabilnosti tržišta i stagnacije u vrednosti bitkoina zadnjih nekoliko meseci.

Ponovo na pravom putu

Kinesko berzansko tržište se konačno oporavilo nakon što je 31. maja OKCoin omogućio isplate na svojoj platformi za trgovanje. To je prouzrokovalo lančanu reakciju koja je podstakla interesovanje i potražnju za bitkoinom od strane lokalnih investitora. Trenutno, bitkoin se trguje u Kini po stopi premije (iznos na koji se nešto, kao što su valute ili obveznice, procenjuje iznad prvobitne ili nominalne cene), što nije viđeno na globalnom tržištu od prošle godine.

Globalna prosečna cena bitkoina u vreme pisanja teksta je bila 2.300 dolara, dok su trgovci u okviru kineskog bitkoin berzanskog tržišta trgovali bitkoinom sa preko 2.340 dolara, skoro 50 dolara više nego u SAD. Za razliku od Južne Koreje u kojoj je stopa premije 400 dolara, na kineskom tržištu je znatno manja. Međutim, oporavak kineskog bitkoin berzanskog tržišta predstavlja predznak rasta i oporavka na svetskom tržištu.

Zahvaljujući širokoj mediskoj pokrivenosti gde se bitkoin predstavlja kao digitalno zlato u Kini, potražnja za bitkoinom u zemlji i među lokalnim trgovcima je već u porastu.

Isplate koje je omogućio OKCoin će dodatno podstaći rast tržišta bitkoina u Kini, a nakon što Narodne banke Kine konačno kompletira regulatorni okvir za bitkoin ovog meseca, kinesko tržište će se stabilizovati i cena bitkoina će najverovatnije porasti.