Iako nije bilo ničeg zvaničnog što bi stavilo pod znak pitanja bitkoin rudarenje, usled zabrane subjekata na tržištu kao što su ICO prijekti i menjačnice, i dalje postoji strah i neizvesnost.

Rudari kriptovaluta u Kini su uvek uspevali da profitiraju uz niske troškove el. energije i naizgled prijateljskog odnosa države prema rudarenju kriptovaluta. S obzirom na to da Kina pooštrava svoj odnos prema kriptovalutama, rudari raspravljaju o tome da li je moguće poslovanje u budućnosti.

Farme za rudarenje

Kina vodi glavnu reč što se tiče ukupne kompjuterske snage bitkoin mreže. Rudarski pulovi kao što su Antpool i F2Pool, kao i svi drugi, mogu biti ugroženi ako se akcija nastavi.

To je ključno pitanje za one koji žele da iskoriste mogućnosti rudarenja u Kini, koje je do sada bilo jako unosno.

Nedavni primer je Vang Hondži. On je želeo da otvori farmu za rudarenje sa 1.000 računara negde u udaljenim delovima severozapadne Kine.

Premišljanje

Vanga će planirana farma koštati oko 10 miliona juana (1,52 miliona dolara). U početku je bio siguran da može da ostvari dobit, pošto se lokacija nalazi pored hidroelektrane, a to će smanjiti troškove el. energije - ključnog operativnog troška - na oko 0,25 juana za 1 kilovat.

Nakon što je kineska vlada prošle nedelje počela sveobuhvatni rat sa bitkoinom i drugim kriptovalutama, Vang se premišlja u vezi otvaranja farme za rudarenje.

“Ako započnemo sa ovim poslom i vlada kaže da je to nelegalno, onda će nam biti nemoguće da povratimo našu investiciju”, naveo je Vang.

Naravno, za Vanga je ogroman rizik da započne posao bez ikakvog uveravanja da će biti legalan još nekoliko nedelja ili meseci. Zabrinutost je i kod onih koji već jesu u poslu.

Juang Haipo, izvršni direktor u ViaBTC, je istakao svoju zabrinutost o budućnosti rudarenja bitkoina u Kini.

ViaBTC ima dva bitkoin rudnika koji kontrolišu 7% ukupne kompjuterske snage mreže i planira da zatvori svoje trgovačke platforme krajem ovog meseca.

Bez prihoda od menjačkih poslova, ViaBTC se usresređuje na svoju rudarsku delatnost.

“Tehnički, Kina ne može da zabrani bitkoin saobraćaj, imamo sopstvenu sinhronizovanu mrežu, ali ako kineske vlasti kažu da je rudarenje nelegano mi smo u velikom problemu”, napisao je Juang u tvitu.