Ogroman obim trgovanja u Kini je stvorio jednostrani trend trgovanja, razvoj koji može izgledati nezdravo za kriptovalute u smislu stabilnosti cena.

Buđenje Kine

Majkl Vogel iz Netcoins-a navodi za Cointelegraph da smo svedoci ‘buđenja’ Kine. Vogel objašnjava da sve više i više ljudi shvata neverovatnu vrednost Bitkoina i njegovu korisnost kao sigurno utočište u zemljama kao što je Kina.

“U sadašnjosti, Bitkoin nije samo korisno sigurno utočište, već je zapravo raznovrstan alat sa mnogim slučajevima korišćenja kao što su: plaćanja, pametni ugovori, doznake, valute, registar podataka zasnovan na blokčeinu, i tako dalje”, kaže on.    

Vogel napominje da je jednostrani efekat koji je stvoren ogromnim trgovanjima u Kini nesporan.

“Međunarodna trgovina, cene nekretnina i ostala tržišta su takođe pogođeni sa sličnim jednostranim efektom na koji su uticale kineske tržišne aktivnosti. Divno je videti Kinu iznad krive drugih zemalja sa nižim stopama usvajanja Bitkoina.”

Jedinstvena investiciona panorama

Simon Dikson, direktor BnkToTheFuture.com opisuje kineski investicioni pejzaž kao veoma različit od Zapadnog. Zapadne zemlje se oslanjaju na menadžere investicionih fondova da upravljaju štednjom stanovništva kroz upravljanje fondovima,  osiguranja I penzionih fondova.

“80% obima trgovanja na berzama u zemljama poput SAD i Velike Britanije su investicije u uslužne delatnosti. U Kini 80 posto obima trgovanja na berzi je od malih investitora koji ulažu svoju ušteđevinu“, navodi Dikson.

Dikson objašnjava da su mali investitori skloniji većem riziku, većem povratu investicije dok su institucionalni  investitori skloniji manjem riziku i manjem povratu investicije. To je jedan od razloga zbog kojeg je Bitkoin postao sredstvo očuvanja vrednosti u Kini brže nego na Zapadu.

Dikson još veruje da kapital sa Zapada traga za novim vrstama sredstava i da će se pridružiti malim investitorima u bitkoin kao sredstvu očuvanja vrednosti u Kini, a kada se to bude dogodilo očekuje da će biti masovno.

Dikson zaključuje da je 2016. godina bila godina povećanog interesovanja za Blokčeinom na finansijskim tržištima i da će to interesovanje vremenom uticati na investitore da ulažu u bitkoin kao sredstvo očuvanja vrednosti, a posebno sa razvojem regulatornih tela.

„Ovo je prekretnica u istoriji Bitkoina, a dolazi sa povećanom nestabilnošću jer različite novčane mase iz različitih finansijskih tokova zajedno stvaraju bitkoin ekonomiju.“