Bitkoin zajednica je reagovala na najavu Evropske unije da će kontrola digitalnih valuta biti na listi prioriteta u 2017.

Matijas Kliz, jedan od osnivača LocalCrypto-a i direktor u EuropeCoin-u, pozvao je kripto-zajednicu da ne doprinosi konfuziji prenošenjem pogrešnih informacija.

Nemoguće regulisati

Kliz navodi:

“Za prosečnog čoveka, lestvica za razmevanje kriptovaluta je dovoljno visoka. Pogrešne formulacije sprečavaju javnost da razume šta se dešava. Evropska unija pokušava da reguliše preduzeća koja se bave kriptovalutama, a ne valute. Ne bismo trebali da doprinosimo ovoj vrsti konfuzije jer na taj način počinjemo da igramo njihovu igru dezinformacija.”

U razgovoru za Cointelegraph, Kliz, koji je bio savetnik u najvažnijim briselskim institucijama, smatra da vlasti ne mogu da kontrolišu kriptovalute i druge digitalne oblike novca.

On tvrdi:

“Pravilo je, ako čuvaš sredstva klijenta u bilo kom obliku, onda si predmet regulacije. Zvuči fer, ali imajte na umu da pokušavaju da nametnu bankarska pravila nama (bitkoin zajednici), bez davanja bankarskih prava. To je daleko od pravičnog.”

Neutemeljene optužbe

Optužbe EU da su bitkoin i druge kriptovalute kanali za finansiranje terorizma i pranje para su neosnovane i neozbiljne po mišljenju stručnjaka za kriptovalute i investitora.”

“Koliko novca je uključeno u finansiranje terorizma i pranje para? Ukupna tržišna vrednost bitkoina i drugih kriptovaluta pokazuje koliko je ta tvrdnja smešna. Valute koje učestvuju u ovim akcijama, u najviše slučajeva, su američki dolar i evro”, dodaje on.

Što se tiče pranja para i finansiranje terorizma, Kliz smatra da tradicionalni bankarski karteli ne bi smeli da se izvuku.

Kontrola svih novčanih transakcija

Nove regulative EU ciljaju ne samo na kriptovalute nego i na gotovinu, smanjujući maksimalan iznos plaćanja u gotovom na 7.500 evra. Na osnovu ovoga možemo da zaključimo o čemu se ovde konkretno radi i dodaje:

“Ne radi se o kriptovalutama. Radi se o uskraćivanju ljudskih sloboda i konsenzusa potražnje.”

Međutim, stručnjak za digitalne valute se ne slaže da su vlasti EU zabrinute jer ne mogu da oporezuju digitalnu imovinu. Činjenica je da Blokčein čuva podatke zauvek.

Kliz dodaje:

“Kriptovalute neće zapečatiti sudbinu EU. EU će zapečatiti sudbinu EU ako se prave reforme ne sprovedu.”

Šta je EuroCoin?

“EuroCoin je vođen od strane grupe bazičnih lobista, koji promovišu decentralizaciju vlasti”, objašnjava Kliz. “Mi smo aktivno stupili u kontakt sa trgovcima na terenu, poput prodavnice u susedstvu. Mi smo regionalisti.”