Novi bitkoin ETF-provajder (ETF: exchange-traded fund) je ušao u konkurenciju uporedo sa Winklevoss Bitkoin Fondom i SolidX-om.

Grayscale Investments, ćerka firma Beri Silbertove Digital Currency Grupe, podnela je S-1 izjavu za registraciju kod Komisije za hartije od vrednosti za svoj Bitcoin Investicioni Fond na njujorškoj berzi.

Od 2013. godine, Bitcoin Investicioni Fond pruža jedinstven metod za investitore i trgovce da kupe Bitkoin u daleko organizovanijem ekosistemu kupovinom/prodajom akcija Bitkoin Investicionog Fonda, u daljem tekstu GBTC, na javnoj berzi. Svaka akcija predstavlja jednu desetinu cene bitkoina.

GBTC uvek pokazuje značajno veću premiju u odnosu na kupoprodajnu cenu Bitkoina na globalnim bitkoin menjačnicama, kao što su Kraken ili Bitfinex. Trenutno, jedna akcija GBTC-a se trguje za 117 dolara, efektivno prodajući jedan bitkoin za 1170 dolara, što predstavlja premiju od 22%.

Veliki investitori i trgovci su spremni da kupe bitkoin čak i sa takvim premijama, jer sa GBTC, oni ne moraju da budu zabrinuti za bezbednost usluga prvajdera bitkoin novčanika ili status nihovih bitkoina. Investitori mogu da se jednostavno oslone na GBTC da upravlja i rukuje njihovim bitkoinima.

Za neke, nije dozvoljeno da kupuju imovinu poput Bitkoina, a da ne prođu kroz gungulu raznih regulisanih kanala poput berze. Za njih, regulisani kanali su jedini praktičan način da dođu do digitalne valute.

Transformisanje GBTC-a u ETF

Cilj  Grayscale Investments-a je da se GBTC tretira kao tradicionalni Bitkoin ETF umesto da se sa njim javno trguje na berzi kao sa sredstvom. Da bi kompanija transformisala GBTC u ETF mora proći kroz isti proces odobrenja kroz koji su prošli Vinklevos blizanci i SolidX, a to je višegodišnji postupak koji zahteva pozamašni kapital i resurse.

Da bi ubrzali i optimizovali proces odobravanja Grayscale Investments je uključila dve firme sa Volstrita: KCG Holdings i Wedbush Securities, koje će nadgledati predloge i imati ulogu ovlašćenog učesnika. U S-1 izjavi za registraciju se navodi da će Bank of New York Mellon služiti kao agent prenosa.

S-1 izjava glasi:

“Cilj investicije Fonda je da akcije odražavaju performanse vrednosti bitkoina koje su predstavljene indeksom i time smanji obaveze i troškove za Fond. Akcije su dizajnirane da pruže investitorima ekonomičniji i jednostavniji način da ulože u bitkoin. Grayscale Investments je sponzor Fonda, Delaware Trust Company je garant Fonda, The Bank of New York Mellon je agent prenosa Fonda i administrator Fonda, a staratelj fonda je Xapo Inc.”