Korisnici kriptovalute bitkoin imaju mogućnost da otkriju svoj identitet ili da budu anonimni pri slanju transakcija.

Kako možemo da identifikujemo stranke u bitkoin transakciji

Kako bi izvršili bitkoin transakciju ni pošiljac ili primaoc nisu u obavezi da se identifikuju ili da pruže bilo kakve druge lične informacije.

Međutim, mnoge transakcije sadrže neke naznake koje bi mogle da pomognu u identifikaciji uključenih strana. Među ‘naznakama’ su količina bitkoina koja se šalje, vremenska odrednica i IP adresa pošiljaoca. Pored toga, novčići koji se koriste u transakciji mogu biti povezani sa bitkoin adresom korisnika koji nam je poznat.

Da bismo identifikovali bitkoin korisnika, ove ‘naznake’ koristimo u kombinaciji sa dodatnim informacijama o korisniku koje bi mogli da dobijemo od provajdera internet usluga, bitkoin menjačnica, kripto-novčanika, spyware-a na bitkoin uređajima i korisnika lično.

Zadržavanje anonimnosti u bitkoin transakciji

Korisnici bitkoina mogu ostati potpuno anonimni tokom slanja transakcija koristeći neke dobre postupke bitkoin privatnosti. Ova strategija će sprečiti druge pojedince ili grupe da obezbede dodatne informacije koje bi mogle da otkriju njihov identitet.

Neke od preporučenih strategija koriste bitkoin usluge koje osiguravaju da korisnici bitkoina ostaju anonimni tokom i nakon izvršenja transakcije, koristeći virtuelnu privatnu mrežu (besplatnu ili plaćenu) i koristeći novu adresu za svaku transakciju.

Drugi saveti uključuju podešavanje jakih sigurnosnih mera i mera privatnosti na određenim uređajima i aplikacijama, koristeći operativni sistem sa dobrim karakteristikama privatnosti kao što je Linux i ažuriranje antivirusnog softvera za efikasno sprečavanje ‘spyware-a’ kako bi izbegli zlonamerni softver od promene adrese dospeća.

Prateći trag bitkoina

Anonimnost ne znači da bi osoba mogla da ostane nekažnjeno ukoliko krade. Nekoliko krivičnih dela vezanih za bitkoin je dovelo do toga da su počinioci završili u zatvoru, što pokazuje i Forbsov eksperiment.

Iako bitkoin može da omogući brz i decentralizovan način za prebacivanje sredstava, to ne daje nikome za pravo da vrši nelegalne aktivnosti.