Komisija za hartije od vrednosti podnela je tužbu protiv Filadelfije, trgovca na dnevnom nivou u Pensilvaniji Jozef Vilner-a, koji je navodno koristio bitkoin kako bi sakrio dobit.

U predmetu podnetom 30. oktobru 2017. godine, optuženi je nezakonito preuzeo više od 100 brokerskih računa i koristitio "sredstva žrtve kako bi veštački povećao cene akcija, a onda trgovao protiv njih kako bi ostvario visoku dobit”.

U svom saopštenju za javnost, Komisija je tvrdila da je Villner koristio usluge neimenovane bitkoin berze za pretvaranje sredstava iz američkih dolara u bitkoin kako bi sakrio svoj profit. Prihodi od razmene preneti su na drugu osobu koja nije bila uključena u predmet.

Deo saopštenja glasi:

"Da prikrije svoje isplate drugom pojedincu kao deo aranžmana, Vilner je navodno preneo prihod od profitabilne trgovine u kompaniju digitalnih valuta koja pretvara američke dolare u bitkoin i potom koristi bitkoine kao sredstvo plaćanje."

Vilnerov metod

Na osnovu tužbe koju je podnela Komisija za hartije od vrednoati, Vilner i njegova grupa imali su najmanje 700.000 dolara prihoda iz svoje navodne prevare. U istrazi koju je sproveo tim za sajber kriminal Komisije za hartije od vrednosti, šema za preuzimanje računa predstavlja sve veću pretnju investitorima u maloprodaji.

Prema izveštaju direktora Sekretarijata za izvršenje sankcija Komisije Stefani Avakian, ovakav zločin je velika opasnost za maloprodajne investitore, tako da se novoformirana Sajber ​​jedinica fokusira na to.

"Preuzimanja računa su sve značajnija opasnost za maloprodajne investitore, i to je upravo vrsta prevare na koju se naša nova Sajber ​​jedinica fokusira."

Sajber jedinica Komisije uvedena je u septembru 2017. Godine kako bi se fokusira na zločine koji uključuju digitalne valute, kao i početne ponude novčića (ICO) i tehnologiju distribuiranog registra, izmedju ostalog.

 

Pripremio: Nikola Mosurović