Istraživački konsultant centralne banke Kanade, Vejren Veber predlaže finansijski sistem koji koristi kriptovalutu bitkoin kao standardnu valutu umesto tradicionalnih valuta.

U istraživačkom radu na tridesetsedam strana, Veber je digitalnu valutu povezao sa “Bitkoin standardom”.

Najvažnije stavke u izveštaju

Veber je u svom izveštaju ispitao sličnosti između zlatnog standarda i bitkoin standarda.

Među najočiglednijim sličnostima između zlata i bitkoina izdvaja se odsustvo kontrole od strane centralnih banaka i monetarnih sistema, kao i ograničeno snabdevanje.

U okviru bitkoinovog algoritma je definisano da samo 21 milion novčića može biti ‘izrudareno’ i pušteno u opticaj. Što se tiče zlata, ono se na našoj planeti nalazi u ograničenim količinama.

U izveštaju, takođe, možemo da pročitamo da, kao i kod zlata, će biti tri različita sredstva razmene u okviru bitkoin standarda.

Prema standardu, bitkoin će postati glavna valuta, a postojaće i povereničke valute koje će izdavati centralne banke različitih zemalja, kao i povereničke valute poput novčanica i depozita na računu koje će izdavati komercijalne banke.

Očekivane prednosti bitkoin standarda

Veberov izveštaj navodi moguće ekonomske koristi usvajanja bitkoin standarda. Jedna od glavnih koristi je što će ljudi moći lakše prognozirati nivo cene kriptovalute zbog ‘poznate determinističke brzine’ na kojoj se kriptovaluta utvrđuje.

Još jedna ključna prednost je što će se investicioni resursi koji su trenutno dodeljeni za zaštitu od fluktuacija deviznog kursa osloboditi i mogu se koristiti produktivnije.

Veber, međutim, smatra da bitkoin standard neće postati stvarnost zbog očekivanog velikog protivljenja koje će pokrenuti centralne banke i monetarne vlasti širom sveta.

“Ako bitkoin standard postane stvaran, ni monetarne vlasti ni centralne banke neće moći da primene kamatne stope kako bi uticale na njihove ekonomije, niti bi mogle da generišu ‘feudalne’ prihode dobijene iz sposobnosti da skoro bez troškova stvaraju novac.”