Kripto zajednica su sa podsmehom dočekali vest o naizgled potpunom napuštanju Blokčein tehnologije od strane R3 konzorcijuma.

Tokom predstavljanja svoje Cordoba platforme, startap zasnovan na tehnologiji distribuiranih baza podataka, koji imaju neki od najvećih svetskih korporacija i banaka, rečeno je da im Blokčein nije potreban.

Taj nedostatak potrebe je opisan kao “značajna odlika” Corda-e.

R3 se udaljava od Blokčeina na neko vreme. Na Construct konferenciji u januaru direktor Klemens Van je opisao promenu njihovog stava od “Blokčein startapa” do “Blokčeinom inspirisanog startapa”.

“Otkrili smo da ne želimo Blokčein, mi želimo da budemo inspirisani Blokčeinom”, naveo je Van.

Njihov stav je naišao na oštru kritiku zajednice. R3-jev proces istraživanja Blokčeina prema njihovim navodima je koštao 59 miliona dolara, a rezultat je - Blokčein nije potreban.

Urednik Bitcoin Think-a, Beautyon je reagovao na R3-ove nalaze na Twitteru “priznajući poraz.”

Džošua Skiđala, suosnivač Vaultoro menjačnice je rekao da je od početka zagovarao da je R3-jev privatni Blokčein “idiotski i neefikasan”.

Nesposobnost kreatora istraživanja da pravilno napišu reč ‘Blokčein’ nam dosta govori o odnosu prema tehnologiji.

Osnovna namena R3 konzocijuma je bila da istraži i proizvede tehnologiju distribuiranog registra za bankarski sektor, koristeći Blokčein tehnologiju u privatnom i centralizovanom okruženju kako bi uskladila i učinila efikasnijim sve procese od unutrašnjih do spoljašnjih.

Ipak, konzorcijum i dalje razmišlja o tzv. tehnologiji zasnovanoj na distribuiranom registru ili privatnom, centralizovanom Blokčeinu. Navode da u 2017. godini možemo da očekujemo prvu radnu verziju takve tehnologije.