Suosnivač i izvršni direktor menjačnice CoinNest, Kim Ik-hvan, je zadržan u Seulu i optužen za proneveru i prevaru, zajedno sa dva viša rukovodioca i šefom druge, neimenovane menjačnice kriptovaluta, izveštava lokalni list Naver, 5. aprila.

Rukovodioci su navodno prebacili digitalnu imovinu korisnika na svoje lične račune, u vrednosti od nekoliko milijardi vona, prema rečima tužitelja. Zvaničnici sada traže naloge za hapšenje pritvorenika.

Ovo je prvi put da je rukovodstvo menjačnice kriptovaluta u Koreji bilo optuženo. CoinNest je šesta menjačnica po veličini u zemlji, po obimu trgovine, sa oko 500.000 registrovanih korisnika od januara.

Blokčein Asocijacija Koreje, samoregulatorno telo za 33 lokalne menjačnice kriptovaluta, prati istragu kako bi utvrdila da li da izbaci CoinNest iz članstva. Menjačnica je otvorena juna prošle godine, uz podršku kineskih investitora, kao što je Bitmain. Vrednost CoinNest-a se procenjuje na više od 100 milijardi vona.

U saopštenju CoinNest-a, datom u četvrtak, rečeno je da je sad postavljen “sistem profesionalnog upravljanja” kako bi se “zaštitila...korisnička imovina i stvorila zdrava sredina za trgovanje”.

CoinNest je bila jedna od tri lokalne menjačnice koju su tužioci pretresli sredinom marta, nakon “sumnjivih transfera novca” između menjačnica koji su registrovani  tokom revizije od strane lokalnih finansijskih regulatora i obaveštajnih službi.

Ovonedeljno hapšenje je nastalo usred promena u Seulu, koje su donele strožu regulativu za tržište kriptovaluta, koje je u porastu. Prema izveštaju Cointelegraph-a, korejska Komisija za pravičnu trgovinu (FTC) je juče izdala nalog o poboljšanju zaštite korisnika u svojim ugovorima za 12 menjačnica.

U decembru 2017. godine, korejska vlada je zabranila anonimnu kipto trgovinu, sa šest nacionalnih banaka koje su, nakon samo 10 dana, podržale verifikaciju stvarnog imena za korisnike kriptovaluta.

U komšijskom Japanu, lokalni regulatori nastavljaju da vrše strogu inspekciju menjačnica kriptovaluta u zemlji.


 

Pripremila: Kristina Ristin