Korejska agencija za internet i bezbednost (KISA) i korejska Korporacija za finansiranje nekretnina (HF) su potpisale memorandum o razumevanju (MOU) kako bi razvile blokčein sistem za čuvanje dokumenata, prenosi korejska agencija Newsis 16. jula.

KISA I HF će koristiti blokčein sistem za elektronska dokumenta vezana za hipoteke i pozajmice. KISA će obezbediti konsultacije i tehnologiju za razvoj sistema. HF, koja se bavi finansiranjem za kupovinu nekretnina porodica nižeg i srednjeg staleža, će digitalizovati dokumenta i prebaciti ih na onlajn sistem za skladištenje.

Sistem će takođe moći da ponudi i proces samoidentifikacije uz pomoć blokčeina kako bi se povećala zaštita ličnih podataka i poboljšalo iskustvo korisnika. HF-ov direktor Jung-hvan Li je rekao: “Mi ćemo se truditi da poboljšamo zadovoljstvo naših korisnika tako što će moći da koriste naše usluge preko mobilnih telefona.”

Osnovana 2004, HF je državna korporacija koja, prema navodima sa sajta, promoviše razvoj korejske industrije tako što doprinosi stabilnim zalihama za finansiranje nekretnina. KISA je organizacija korejskog Ministarstva nauke I ICT-a koja nadzire internet sigurnost u Južnoj Koreji.

Niz edukativnih, finansijskih i državnih organizacija je počelo da istražuje potencijal blokčein tehnologije kada je u pitanju sigurno i efikasno čuvanje dokumenata. Krajem juna, jedan ruski univerzitet je najavio da će čuvati podatke o diplomiranju koristeći blokčein tehnologiju kako bi se poboljšala dostupnost i autentičnost. Univerzitet za finansije je rekao da će sve diplome koje su izdate u proteklih deset godina biti zabeležene uz pomoć tehnologije distribuiranog registra.

U aprilu, ruski nacionalni centar za intelektualnu svojinu (IPChain) je potpisao sporazum sa kancelarijom za patente Kirgistana (KyrgyzPatent) kako bi se nabavio sistem za čuvanje digitalnih podataka o patentima na blokčein sistemu za skladištenje.

U martu, velika poljska banka PKO je najavila partenrstvo sa blokčein startapom Coinfirm kako bi se razvio blokčein sistem za skladištenje i verifikaciju bankarskih dokumenata. PKO banka se nada da će novi sistem smanjiti troškove tako što će digitalizovanje dokumenata eliminisati potrebu za korišćenje papirnih dokumenata za preko devet miliona korisnika.
 

 

Pripremio: Stevan Kostić