KEPCO, najveći snabdevač električne energije u Koreji, navodi da će koristiti blokčein i druga inovativna energetska rešenja za razvoj svoje mikro mreža nove generacije (MG), prema zvaničnom saopštenju za javnost 19. novembra.

KEPCO je korporacija na tržištu vredna 15,9 milijardi dolara, vlada Južne Koreje i banka pod kontrolom države imaju većinski udeo; ona ima "virtuelni monopol" nad proizvodnjom i distribucijom električne energije u zemlji, prema objavi Nikkei-a.

Novi "Open MG" KEPCO-a će, navodno, iskoristiti blokčein i druge tehnologije za poboljšanje energetske infrastrukture, posebno za lokalnu hidro ekonomiju. U tom cilju, fokusiraće se na decentralizaciju, dekarbonizaciju i digitalizaciju, opisanu u saopštenju za javnost kao tri ključna "trenda" koji predstavljaju budućnosti energetske industrije.

Kako se navodi u saopštenju za medije, ranije MG su se suočile sa preprekama u obezbeđivanju stabilne energije, jer su koristile uglavnom male PV (PhotoVoltaics, koji se koriste za generisanje solarne energije), vetroturbine (VT) i sisteme za skladištenje energije (ESS).

Otvoreni MG KEPCO-a će koristiti "dodatne gorivne ćelije" kao izvor energije kako bi povećao energetsku stabilnost i efikasnost bez emisije gasova sa efektom staklene bašte, objasnio je službenik kompanije. Koristeći međunarodne standardne tehnologije, MG se očekuje da bude kompatibilniji, čime se sprečava "usko grlo sistema" i fragmentacija u industriji.

Prema saopštenju za medije, KEPCO namerava da razvije Open MG u punoj veličini i da stvori "prvu" mega-voltažnu (MV) mikro mrežu u Koreji.

Kao što je objavljeno prošlog meseca, KEPCO je sarađivao sa japanskom kompanijom Mitsubishi UFJ Bank, kompanijom za upravljanje IT uslugama Nihon Unisys i sa Univerzitetom u Tokiju na zajedničkom istraživačkom projektu u vezi sa mogućim korištenjem blokčeina za distribuirano električno napajanje.

Početkom novembra, vlada Južne Koreje obavezala se da će utrostručiti budžet (na 35 miliona dolara) za razvoj domaće industrije blokčein i distribuirane tehnologije registra (DLT) u 2019. godini

 

Pripremio: Nikola Mosurović