Najstarija korejska banka, Shinhan banka, pokrenula je blokčein platformu za izdavanje kredita kako bi ubrzala proces kreditiranja, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap 27. maja.

Sistem blokčein kredita ima za cilj da poveća efikasnost troškova i vremena u procesu kreditiranja, navodno omogućavajući građanima da se prijave za kredite na internetu i dobiju kredite bez interakcije licem u lice.

Prema izveštaju, novi sistem je prva inicijativa ove vrste uvedena u Južnoj Koreji.

Konkretno, novi sistem kreditiranja Shinhan banke primenjuje blokčein tehnologiju u procesima verifikacije i potvrđivanja unutar mreže povezanih institucija i banaka. Sistem omogućava stranama da se registruju i rade u mreži koristeći enkriptovanu jednokratnu lozinku, omogućavajući jednostavan i brz pristup podacima potrebnim za odobravanje i izdavanje kredita.

Zvaničnik Shinhan banke navodno je izjavio da je nedavna primena blokčein tehnologije deo pokušaja institucije da pruži onlajn usluge za klijente. On je dodao da će banka da nastavi da razvija inovacije sa daljinskim pristupom i proizvodima kako bi proširila pristupačnost.

Kao druga najveća komercijalna banka u Južnoj Koreji, Shinhan banka aktivno je prihvatila blokčein tehnologiju tokom prošle godine. Krajem 2019. godine, banka je prijavila da implementira blokčein u internim procesima kako bi smanjila rizike ljudske greške. Ranije je banka, kako se navodi, implementirala i kamatne svop transakcije zasnovane na blokčeinu.

Nedavno je grupa od četiri banke uspešno izdala pravno obavezujućeg ugovora o kreditu na blokčeinu koji su nazvali menica. Sistem je navodno smanjio korake potrebne za izdavanje menica za preko 50%.

 

Pripremio: Nikola Mosurović