Wings ima drugačije karakteristike od Itirijumovog problematičnog DAO-a (Decentralizovana Autonomna Organizacija). Nova platforma želi da postigne drugačije rezultate testiranjem svog kraudfandinga (praksa finansiranja projekata ili poduhvat prikupljanja novca od velikog broja ljudi koji pojedinačno doprinose malim svotama, obično preko interneta) i DAO platforme za pokretanje novih projekata.

Nakon završetka svoje kampanje, Wings je pustio u promet alfa verziju svoje platforme.

Alfa verzija daje svima osnovnu ideju o tome kako će njihovi sistemi raditi i kako će primati povratne reakcije.

Time se izdvajaju na tržištu. Neki primeri posebnih karakteristika su: pametni ugovori, prateće kampanje i upravljačke strukture. Wings alfa ima zajednicu, za razliku od DAO koji je bio decentralizovan fond rizičnog kapitala.

Kraudfanding

Stas Oskin, Wings-ov glavni programer, objašnjava da su svi meta-podaci projekta potpuno decentralizovani i skladište se u Itirijum devnet Blokčein pametnim ugovorima. Projektni fajlovi kao što su slike i dokumenti su takođe decentralizovani i skladište se u IPFS (InterPlanetarni fajl sistem je distributivni protokol):

“Wings alfa je prva javno dostupna implementacija Wings DAO sistema. Zasniva se na dobro-poznatom EthCore Parity Itirijum klijentu za povećanje performansi, koristeći njihov upravo pušten Proof of Authority konsenzus. PoA omogućava simuliranje stvarnog iskustva na budućoj RSK mreži koja će obrađivati transakcije šest puta brže u odnosu na Itirijum, obezbeđujući neposredan odgovor za korisnike Wings DAO platforme.”

Oskin dodaje da alfin dodatak direktno distribuira tokene uz pomoć pametnih ugovora omogućavajući simulaciju kraudfandinga projekta. On navodi: “Bilo koji pseudo-BTC token poslat našem pametnom ugovoru će biti izdat i poslat nazad do konkretnog tokena datog projekta i skladišteni u novčaniku korisnika.”

On dodaje: “Alfa će biti potpuno dostupna, bez ograničenja. Alfa će poslužiti kao demonstracija probnog rada do pokretanje beta verzije. Mi puštamo prvu funkcionalnu implementaciju Wing-ovih predviđenih tržišta, omogućavajući zajednici da iskusi projekat, a zatim i oceni i podrži finansiranje.”

SuperDAO i Status

Još jedan projekat zasnovan na Itirijumu je SuperDAO, sistem upravljanja zasnovan na reputaciji koji podstiče menadžment globalne saradnje uz pomoć prodornih DApp (Decentralizovana Aplikacija) poduhvata. Status je još jedan od projekata koji kombinuje messenger i browser za izgradnju veze sa korisnicima pametnih telefona. Status omogućava korisnicima pristup DApps, a programerima da dođu do novih korisnika.

Ove platforme bi trebalo da vrate poljuljano poverenje u Itirijum.

Za suosnivača Status-a, Karla Benetsa, alfa izdanje je odličan način da se oseti puls zajednice u vezi projekta koji se fokusira na poruke i razgovore. On navodi:

“Naša alfa predstavlja važnu prekretnicu za naš razvojni tim. Iako smo tek na početku razvoja, nadamo se da će pokretanje alfe obezbediti početak prijateljskog, intuitivnog mobilnog iskustva Itirijum mreže. Danas smo počeli da šaljemo pozivnice za 2.500 pristalica projekta. Jedva čekamo da čujemo prve reakcije i sugestije zajednice. Status je projekat potpuno otvorenog koda i saradnici su dobrodošli.”

Oladapo Ajai, osnivač SuperDAO, kaže da SuperDAO želi da ostvari zajednički cilj kroz otvoren kod i demokratski softver izgrađen na Itirijum Blokčeinima. SuperDAO radi sa skupom različitih subjekata, pojedinaca i autonomnih agenata koji sarađuju. SuperDAO je nastao pre čuvenog DAO fijaska.

SuperDAO kraudfanding počinje u februaru.