U proteklih nekoliko dana, bitkoin menjačnica Kraken je pokušala da implementira naprednu zaštitu protiv DDoS napada, nakon niza velikih DDoS napada koji su poremetili njeno poslovanje.

Prema Kraken timu, napadi su počeli 31. oktobra, kada je sve veći broj korisnika prijavio probleme sa serverom i probleme sa konekcijom prilikom logovanja na naloge. Većina tih korisnika nije uspela da pristupi svojim sredstvima i da ih povuče.

Tokom ovog perioda Kraken je objavio na Twitter-u:

DDoS napadi su nastavili da se dešavaju u malim dozama do 4. Novembra, kada je menjačnica pretrpela seriju velikih DDoS napada, što je rezultiralo poremećajem konekcija na nekoliko sati dok sajt konačno nije oboren, što je razljutilo korisnike koji su se nadali da će povući svoje bitkoine jer je cena dostigla svoj vrhunac od 500 usd na međunarodnim menjačnicama.

Kraken tim je ubrzo zatim počeo da unapređuje zaštitu od DDoS napada i da rešava probleme sa serverom. Kraken je bio u stanju da ublaži napade i da postavi obaveštenje da neki korisnici zbog DDoS napada neće moći da pristupe svojim nalozima.

Iako su mnogi sumnjali da su napadi izvršeni kako bi oborili cenu bitkoina, CEO menjačnice BTCC Bobi Li je rekao za Cointelegraph:

“Postoji uverenje da napadači žele da obore cenu, ali pošto ne znamo ko su, ne možemo biti sigurni koji su njihovi motivi.”

Li veruje da napadi ne mogu mnogo uticati na cenu jer Kraken ima tržišni udeo od 5% pa tržište u celini može da izdrži poremećaje.

“Krakenov obim je premali da bi imao uticaj na cenu bitkoina,” rekao je jedan od trgovaca Krakena koji je želeo da ostane anoniman. “Mnogo ljudi je pretrpelo gubitke zbog pada cene.”

Šef istraživanja u Brave New Coin-u, Ton Vejz, je dodao:

“Lično ne mislim da je to imalo velikog uticaja, Kraken broji oko 5% svetskog obima trgovanja i vrlo je verovatno da većina trgovaca ima dodatne naloga na više menjačnica […]. Svako ko trguje bitkoinima evidentno očekuje nestabilnost cene, ali takođe moraju da računaju na tehnološke probleme na nivou menjačnice.”