Kreg Stiven Rajt je jedan od neobičnih likova iz bitkoin zajednice. Da li on zaista može biti, kako tvrdi, genije koji je izmislio bitkoin?

Od kako je anonimni kreator bitkoina nestao pre 5 godina, svet se pitao – Ko je Satoši Nakamoto?

Kandidat meinstrim medija

Renomirani meinstrim mediji su redom predlagali kandidate, međutim, nijedan nije potvrđen kao Satoši. Po prvi put, neko sam tvrdi da je Satoši. Prema Financial Times-u i Miror-u, Kreg Stiven Rajt će izvesti “kriptografsko čudo“ i dokazati da je on kreator bitkoina.

Njegova prošlost je zagonetna, puna preterivanja, navodnih obmana i možda otvorenom prevarom. Sudovi su ga osuđivali, ATO je kaznio njegovu kompaniju, univerziteti i kompanije su opovrgli neke njegove tvrdnje, a bezbednosni istraživač ga je javno nazvao “opasnim“ i “neznalicom“. Da taj čovek zaista može biti Satoši?

Grozan pravopis

Bližim istraživanjem dolazimo do onog što već na prvi pogled bode oči, a to je loše spelovanje.

Rajt je obrisao Linkedin profil, koji je sadržao termine poput “Encryption Techniology” i “continential kitchens”. Na sada obrisanom sajtu Rajtove kompanije DeMorgan, pisalo je: “we have completed several Bitcoin based research projects that have lasted over and are now ready to start commercialising.”

Takav grozan pravopis, pogotovo u zvaničnim ili polu-zvaničnim dokumentima u kojima se zahteva savršeno spelovanje i gramatika, ukazuje da Rajt jednostavno ne zna da speluje ili ne obraća pažnju na detalje. Kontrast od svega gore navedenog je Satošijevo besprekorno, precizno, jezgrovito i konkretno izražavanje.

“Opasan“ i “neznalica“

Iako je sve do sada navedeno dovoljno da se može zaključiti da Rajt nije Satoši, to je ipak samo površina. Timoti M. Mulen, stručnjak za bezbednost sa 30 godina iskustva je 9.2.2010., kada je Satoši još pisao o bitkoinu po forumima, javno je prozvao Krega Rajta, pošto je Rajt tvrdio da je “nakompetentniji stručnjak za sigurnost“. Mulen je tom prilikom izjavio:

“Ljudi poput tebe su opasni i trebaju biti razotkriveni pre nego što neko zaista poveruje da znaš o čemu pričaš.“

ATO – kazna od skoro 2 miliona dolara

Rajt je tvrdio na Cloudcroft-ovom sajtu, takođe kompanija koju poseduje, da poseduje superkompjuter sa delovima koje je proizveo SGI. DeMorgan Ltd. je objavio da imaju pravo da prime približno 54 miliona dolara popusta od ATO (Australian Tax Office) što omogućuje DeMorgan kompaniji da podesi svoje superkompjutere. Dalje navode:

“Gospodin MekKeon iz SGI je izjavio da se “raduje dugoj saradnji“ i da će naše kompanije dostići sam vrh Top500 liste.“

Međutim, iz SGI kategorički negiraju bilo kakav odnos sa Rajtom:

“Cloudcroft nikada nije bio korisnik SGI-a!“

Vrlo je verovatno da pomenuti superkompjuter ne postoji. ATO je otvorio istragu o potencijalnoj prevari. Interesuje ih superkompjuter, ili Hotwire, kompanija u kojoj je većinski vlasnik Rajt, ili obe stvari.

Poslednji izveštaj administratora izdat 23.11.2015. navodi da je ATO izdao Hotwire-u kaznu od 1.716.608 dolara.

Rajt je lažirao neke svoje diplome?

Rajt tvrdi da ima dva doktorata, uključujući jedan na Charles Strut University (CSU), kao i 8 master diploma, uglavnom sa CSU, ali i sa australijskih prestižniih univerziteta Newcastle i Northumbia.

University of Newcastle and Northumbria University nisu odgovorili na naš zahtev za potvrdu tih navoda. CSU je potvrdio 3 diplome, negirajući doktorat.

Rajt nije Satoši

Posmatrajući navedene dokaze, Rajt nije Satoši Nakamoto. Mit o Satošiju i dalje nastavlja da živi kao što se nastavlja trka da se on pronađe. Dokle god mit o Satošiju živi, imamo dokaz da je imati privatnost i dalje moguće.