31. oktobra Amazon je registrovao tri domena vezana za kriptovalute, što je izazvalo i spekulacije da će Amazon uskoro prihvatiti kriptovalute. Domeni su amazonethereum.com, amazoncryptocurrency.com i  amazoncryptocurrencies.com. Amazon već poseduje ime domena “amazonbitcoin.com”.

Ovo nije prvi put da kruže glasine da će Amazon prihvatiti digitalnu valutu. Pre nekoliko nedelja kružile su vesti bazirane na izvorima iz Silicijumske Doline, da bi Amazon uskoro mogao integrisati bitkoin kao način plaćanja. Svaki potez koji bi Amazon napravio bio bi od velike važnosti, ipak je to jedna od najinovantnijih i najuticijanih tehnoloških kompanija u svetu.

Nema planova za prihvatanje kriptovaluta

Tokom intervjua, potpredsednik Amazon Pay-a Patrik Gauter je izjavio da Amazon ne planira da prihvati kriptovalutu jer nema potrebe. S obzirom da se većina onlajn plaćanja vrši preko debitnih i kreditnih kartica, Gauterova izjava zvuči razumno i uverljivo. Moguće je da je Amazon kupio imena domena samo u odbrambene svrhe i nema planova da prihvati digitalnu valutu.

Stav Amazona je bitan

Amazon možda nema plan da sada prihvati kriptovalutu, ali Amazonov stav je značajno važan. Razumno je pretpostaviti da kada bi  Amazon eventualno prihvatio kriptovalute, celo tržište bi se podiglo.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić