Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Legard je rekla da virtuelnu valutu ne treba tako lako otpisivati. Tvrdi da bi digitalne valute mogle da ponude konvencionalne tendere koje objavljuju vlade država.

Na konferenciji u Londonu, Lagard je rekla da različite zemlje, posebno one sa “slabim institucijama i nestabilnim nacionalnim valutama” mogu direktno usvojiti kriptovalute.

“Umesto usvajanja valute neke druge zemlje - kao što je američki dolar - neke od ovih ekonomija mogu videti rastuću popularizaciju virtuelnih valuta, nazvati ga dolarizacijom 2.0. Dakle, na mnoge načine, virtuelne valute mogu samo dati postojećim valutama i monetarnoj politici podstrek. Najbolji odgovor guvernera centralnih banaka je da nastave da vode efektivnu monetarnu politiku uz otvorenost za sve ideje i nove zahteve i ekonomski razvoj.”

Zašto su digitalne valute atraktivne

Lagard je navela nekoliko faktora koji mogu dovesti do usvajanja virtuelnih valuta. Među njima je moguća promena preferencije potrošača za nove valute koje su “lakše i sigurnije” od tradicionalnih.

Ovo će se dalje poboljšati ako digitalne valute postanu stabilnije.

Lagard je pojasnila da se preuzimanje primata kripto nad tradicionalnim valutama neće skoro desiti.

To je zato što su virtuelne valute i dalje “previše nestabilne, suviše rizične, energetski intezivne i nisu optimizovane.”

Pozicija MMF o virtuelnim valutama

MMF je nastavio sa promovisanjem uravnoteženog pristupa regulacije digitalnih valuta.

MMF je u svom izveštaju iz 2016. godine smatrao da distribuirani registar ima sposobnost da izvrši revoluciju u finansijskom sektoru smanjenjem troškova i snažnije finansijsko uključivanje na duži rok.

Lagard je naznačila svoju podršku finansijskim aplikacijama blokčein tehnologije.