Mnogim korisnicima kriptovaluta je poznat scenario: uvide da vrednost bitkoina skače i u isčekivanju sledećeg “bitkoina” kupuju, da bi shvatili da su završili sa velikim gubitkom novca.

Samo nekoliko sati ili dana pošto je cena opala, iznenadno će skočiti i omogućiti strpljivim kupcima da se obogate.

Ova pojava nije neuobičajena na drugim mestima trgovanja, naročito na tržištima akcija i deonica, ali nedostatak regulacije znači da prevare koje bi izazvale ovu vrstu manipulacije cenama nisu ilegalne u kripto svetu. Zapravo, nedavni planovi ‘pump and dump’ u kripto sferi mogu biti koordinirani od strane spoljnih snaga.

Telegram gubitka

Ruska aplikacija, Telegram, izgleda da je glavno mesto gde se vrše ‘pump and dump’. Kao što je objavio Business Insider, veliki broj kanala unutar Telegrama dizajniran je posebno za ovu vrstu tržišne manipulacije. Sa imenima kao što su PumpKing Community, Crypto4Pumps i We Pump, ove zajednice pružaju mesto za prevarante da privuku učesnike koji potom pomažu u kretanju cena.

Ovi kanali nude informacije o specifičnim novčanim pumpanjima za one koji se pretplate, a potom ohrabruju pretplatnike da brzo kupe. Posle poteškoća u kupovini koje rezultira povećanjem cene, članovi posećuju druge socijalne medije, ohrabrujući dalju kupovinu od bezuspešnih žrtava. Pošto cena nastavlja da raste, ljudi koji su veštački hteli da podignu cenu, počinju da prodaju, uzrokuju paniku i obaraju cenu - "dump".

Žrtve su ostavljene držeći torbu, a vrednost novčića često bude niža nego što je bila pre prevare. Ceo proces je prevara od početka do kraja. Sa Komisijom za hartije od vrednosti i drugim međunarodnim regulatornim telima koja se priključuju, ovaj fenomen može biti ograničen.

Međutim, za sada, kopci bi trebalo da izbegavaju takve skokove, osim ako osnovni pokazatelji ne daju pravo za promenom.


 

Pripremio: Nikola Mosurović