Bitkoin trejder iz Los Anđelesa, Kalifornija, suočava se sa krivičnim gonjenjem zbog navodnog vođenja neregistrovanog multimilionskog bitkoin-fiat trgovanja, preneo je NBC LA 11. juna.

Pod pseudonimom "Bitcoin Maven", Tereza Tetli, 50 godina, navodno je zarađivala najmanje 300.000 dolara godišnje od svog biznisa na crnom tržištu, koji je trajao između 2014. i 2017. godine, putem listinga na localbitcoins.com. Kancelarija američkog pravobranioca tvrdila je da je "Maven" u toku svog rada razmenila između 6 i 9 miliona dolara.

Slučaj se navodno smatra prvim ovakve vrste u Južnoj Kaliforniji.

Tetli se izjasnila krivom za federalne optužbe za obavljanje neregistrovanih poslovnih prenosa novca, kao i za vođenje jedne finansijske transakcije koja je uključena u prihode od trgovine drogom, navode tužioci.

U sudskim spisima, tužioci optužuju Mavenu da "podstiče sistem crnog tržišta koji namerno postoji izvan regulisanog bankarskog sektora".

Vlada traži zatvorsku kaznu u trajanju od 30 meseci za zločin, dok se Tetlejin branilac zalagao za skraćeni rok od jedne godine.

Savezni tužioci dalje zahtevaju nalog za oduzimanje 40 bitkoina (oko 269.600 dolara u vreme objave), pored 292.264 dolara i 25 raznih zlatnih poluga koje su 30. marta oduzeli izvršni organi.

Tužioci su 11. juna, odložili izricanje kazne i još uvek nisu objavili naredni datum.

Mreža za kažnjavanje finansijskih zloupotreba pri Ministarstvu finansija (FinCEN) reguliše kripto-fiat poslove po postojećem zakonodavstvu za transmitere novca.

Od 2011. godine, američke menjačnice za kriptovalute i administratori su predmet Zakona o tajnosti banaka (BSA). U 2013. godini FinCEN je izdao dalje smernice u kojima se objašnjava da se od njih zahteva da se registruju kao preduzeća za novčane usluge (MSB) i da se pridržavaju mera protiv pranja novca (AML) i niz internih zaštitnih mera usmerenih na sprečavanje finansijskog kriminala.


 

Pripremio: Nikola Tasić