Velika godišnja Bitkoin konferencija za područje Latinske Amerike - LaBitConf će se održati u Meksiko Sitiju 4-5 decembra 2015. Veliki deo konferencije i panela će biti na španskom jeziku uz simultano prevođenje, tako da je ova konferencija veoma važan izvor informacija za Bitkoin entuzijaste i preduzetnike u Latinskoj Americi i šire.

Hose Rodriges, član organizacionog odbora LaBitConf, koji je bitan član meksičke Bitkoin zajednice i potpredsednik kompanije Bitso, sa Pablom Gonzalesom, direktorom Bitso-a, dao je ekskluzivni intervju za Cointelegraph i pričao o razvoju meksičkog tržišta.

CT: Koliko je teško da promovišete Bitkoin i blockchain u Meksiku? Sa kojim problemima se ove tehnologije suočavaju u zemlji?

Hose Rodriges: Prva prepreka je jezik, većina Meksikanaca ne govori engleski, a većina konferencija, vesti i dokumenata je na engleskom. Velika je stvar to što je u poslednjih godinu dana porastao broj sajtova o bitkoinu koji imaju i špansku verziju. Pored jezičke barijere, problemi su i nedostatak poverenja u sistem, loša reputacija zbog negativnih vesti, tehnološke i finansijske prepreka za nove korisnike... potrebno je Bitkoin učiniti pristupačnijim novim korisnicima.

CT: A kako meksička vlada tretira Bitkoin i blockchain? Da li su banke prijateljski nastrojene prema tim inovacijama?

Pablo Gonzales: Što se tiče banaka, zavisi. Neke banke imaju veoma pozitivan stav prema Bitkoinu, a neke baš i ne. Glavni problemi su pravne prirode, banke se neće upustiti u bilo kakvu aktivnost vezano za Bitkoin dok god zakonom nije regulisano poslovanje sa Bitkoinom.

Meksiko ima pregršt veoma inovativnih banaka i one žele da počnu istražuju Bitkoin i blockchain tehnologiju, ali to nije lako dok je pravni okvir nedefinisan. Većina inovacija u Meksiku će se desiti izvan bankarskog sektora.

CT: Da li imate neke kontakte na tržištima drugih zemalja?

Hose Rodriges: Imali smo saradnju sa kompanijama u drugim zemljama, razmene iskustva i ideja. Najzanimljivije tržište za nas, pored Meksika, je SAD. Postoji tu veliki potencijal, pre svega u domenu međunarodnih plaćanja, mi naporno radimo da stvorimo bolje opcije koristeći Bitkoin tehnologiju.

CT: Šta su budući planovi Bitso-a?

Hose Rodriges: Najavili smo partnerstvo sa BitPay-em u oktobru. To partnerstvo ima za cilj da olakša procesuiranje plaćanja preko BitPay-a u Meksiku i razvoj lokalnog tržišta.