Švajcarska investiciona banka i kompanija za finansijske usluge, Union Bank of Switzerland (UBS), izjavila je da su skalabilnost i nestabilnost bitkoina (BTC) i dalje previsoki da bi kriptovaluta bila korišćena kao "novac", objavio je CNBC 2. avgusta.

U objavi za klijente, UBS strateg, Džoni Teves, tvrdio je da sve dok se ne uspostavi regulatorna podrška i prevaziđu tehničke prepreke, bitkoin ne može postati "legitimna klasa imovine", naglašavajući:

"Bitkoin je i dalje previše nestabilan i ograničen da bi postao održivo sredstvo plaćanja ili glavna klasa imovine. Zbog nedostatka stabilnosti cene, bitkoin ne ispunjava kriterijume koji se moraju zadovoljiti kako bi ga smatrali novcem."

Bitkoin je uživao sve veću pažnju od strane institucionalnih investicionih izvora, jer su se cene u julu oporavile, dok su mnogi očekivali velike korake napred u smislu usvajanja u drugoj polovini godine.

Odobrenje bitkoin trgovačkog fonda (ETF) od strane američkih regulatora smatra se potencijalnom osnovom za seizmički pomak u stavu prema bitkoinu, dok je kompanija za globalnu trgovinu i tehnologije, Susquehanna, ove nedelje rekla za CNBC da će glavni investicioni izvor u interakciji sa bitkoinom izazvati sličnu prekretnicu.

UBS je tradicionalno bio vrlo pesimističan u vezi kriptovaluta, a u maju se odlučio da ne nudi svojim klijentima slične proizvode ili usluge.

Analizirajući istorijske podatke o bitkoinu, Teves je izgleda nastavio sa pričom o nepoverenju, naglašavajući da bitkoin ne može da "podrži obim transakcija obrađenih mehanizmima koji se koriste u stvarnom svetu".

Ranije ove nedelje, UBS je tvrdio u izveštaju da bi bitkoin trebalo da dostigne oko 213.000 dolara kako bi zamenio američke zalihe novca. Brojne ličnosti iz kripto industrije su u međuvremenu izvele cenu od oko 223.000 dolara koja je potrebna kako bi bitkoin zamenio celokupnu zalihu fiat novca u svetu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić