Ponedeljak, 1. oktobar: Kripto tržišta danas su uglavnom u crvenom, a ripl (XRP) najviše gubi među većim novčićima po tržišnoj kapitalizaciji, a većina altkoina ima skromne gubitke tog dana, kako pokazuju podaci sa Coin360.

Market visualization by Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u padu za nešto više od pola procenta na dan i trguje se za oko 6.550 dolara u vreme pisanja. Nakon nedeljnog maksimuma od 6.783 dolara, glavni novčić zabeležio je pad do čak 6.500 dolara, pre nego što se povratio na 6.600.

Na nedeljnom nivou, bitkoin je u padu za oko 0,28%. Međutim, mesečni gubici idu i do 9%.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je nešto više u padu, gubi oko 1% na dan i trguje se za 229 dolara u vreme pisanja. Nakon gubitaka između 25. i 29. septembra kada se trgovao i po 207 dolara, glavni altkoin je zabeležio par dana jakog rasta, prešavši preko 235 dolara 30. septembra.

Tržišna kapitalizacija itirijuma iznosi oko 23,4 milijarde dolara, zahvaljujući kojoj uspeva da drži prednost u odnosu na ripl (XRP), koji danas ima tržišnu kapitalizaciju od 21,96 milijardi dolara.

Na nedeljnom nivou itirijum je na dobitku svega 0,89%, dok je na mesečnom u gubitku čak 22,20%.

Ethereum 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ripl (XRP) je ostvario najveće gubitke među prvih 20 novčića na CoinMarketCap-u, sa padom od 4,44% na dan i trguje se za 0,54 dolara u vreme pisanja.

Bez obzira na to, nakon septembarskog rasta, nakon kojeg je na kratko pretekao itirijum i zauzeo drugo mesto na listi CoinMarketCap-a, ripl je na nedeljnom nivou u porastu za 14%, a na mesečnom čak 65%.

Ripple 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: Cointelegraph indeks cene ripla

Preostalih top 10 novčića koji su navedeni na CoinMarketCap-u beleže manje dobitke i gubitke u okviru od 1%. Stelar (XLM) - u porastu od 0,5% - je jedini izuzetak; možda je blago uzbuđen vestima da je StellarX, decentralizovana kripto berza na bazi stelara, napustila svoju beta fazu i postala operativna 28. septembra.

U kontekstu prvih 20, većina 24-časovnih promena je ograničeno na ispod 2%. NEM (XEM) je u porastu za 6,33% na dan, izdvajajući se iz ostatka tržišta, iako je u posljednjih nekoliko dana zabeležio sličan pad u odnosu na ostale kriptovalute.

NEM’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene NEM-a. Izvor: CoinMarketCap

Sa druge strane, tezos (XTZ) je u padu za 5,45% na dan i trguje se za 1,35 dolara, sa nedeljnim grafikonom koji pokazuje siguran pad cene. Dodžkoin (DOGE) je pošteđen pada, ali je zabeležio skroman rast od 0,43% na dan do vremena pisanja.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 221 milijardi dolara u vreme pisanja, što je za oko 5 milijardi dolara manje u odnosu na nedeljni maksimum od preko 225,9 milijardi dolara.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Uprkos nesigurnim tržištima, ove nedelje su se pojavile neke opitmistične vesti. U govoru na opštoj raspravi na 73. sednici Generalne skupštine UN, premijer Malte tvrdi da su kriptovalute "neizbežna budužnost novca" i rekao da će blokčein u potpunosti transformisati političke, građanske i korporativne sisteme.

U Kini, u kontekstu strogih propisa protiv kriptovaluta, medijska publikacija o tehnologijama Beijing Sci-Tech Report (BSTR) objavila je ovog vikenda da će ponuditi pretplate koje se mogu platiti bitkoinom. Kao odgovor na pitanja o potezu BTSR-a na društvenim mrežama, kineski komentator kripto vesti cnLedger je istakao činjenicu da publikacija time nije prekršila zakon, jer “posedovanje i investiranje u kriptovalute” zvanično nije ilegalno.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić