Jedna mala i na pravi način pokrenuta kriptovaluta otvorenog koda je rođena 7. maja 2016. godine. LanaCoin je jedna od prvih personalizovanih kriptovaluta ikada napravljenih.

LanaCoin je kreacija otvorenog koda jednog slovenačkog sistem administratora koji se zove Jure.

Pokrenut kao rođendanski poklon za deseti rođendan njegove ćerke, LanaCoin genesis blok je izrudaren na Lanin deseti rođendan po unix vremenu, što ga čini pionirskim projektom ove vrste. “Rođendanski brojevi” 7.5.2016. se mogu naći u svim blokčein parametrima.

Lana nije prvi blokčein tog tipa. Prvi je NevaCoin.

LanaCoin je hibrid ‘proof of work’ i ‘proof of stake’ javnog blokčeina. Proof of work rudari se takmiče za nagradu za izrudareni blok, dok se vlasnici LanaCoin-a takmiče za ‘proof of stake’ nagradu ulaganjem svojih LANA novčića. U trenutku pisanja teksta ukupan broj LANA novčića u opticaju je 951 milion od 7,506 milijardi koliko će ih ikada biti kreirano.

Kompanija LanaCoin se razvijala postepeno i programeri nisu davali nikakva obećanja i nisu objavljivali nikakve planove sa gomilom rokova.

Na osnovu postova sa BitcoinTalk foruma, Twitter-a, Facebook-a i Telegram-a jasno je da postoje razlozi za ovakav način razvoja i Jure (uvek na oprezu) ističe da je ICO svet puno promenio prirodu blokčein startapa, pošto sada mnogi startapi dobijaju milione za finansiranje projekata, a najveći broj ne uspeva da kreira proizvod ili uslugu koju je opisao u pismu o namerama (whitepaper) i odbija da koristi nepromenjen pristup vlastitom blokčein projektu.

“Većinski deo naše male zajednice su pioniri u usvajanju kriptovaluta koji razume kako je ‘rođen’ bitkoin, njegov razvoj i sazrevanje, pa samim tim cene način na koji se Lana razvija, dok je ICO svet uglavnom privukao one koji hoće laku zaradu sa poklicima “to the moon” i “lambo” i koji u ovom trenutku sigurno nisu srećni.

Ja nemam ništa protiv bilo koga, pohlepa je ljudska osobina koja ne predstavlja grešku. Nikada nisam obećao nikome povraćaj, čak ni ne savetujem ljudima da kupuju LANA novčić, niti bilo koji od mojih blokčein poduhvata. Ako ne možete da pronađete razlog zbog kojeg biste se uključili u projekat, bolje nemojte, ne želimo “lambo” pokliče u našoj zajednici, već ljude koji će koristiti novčić u aplikaciji koja ima realnu upotreba, poput elektronske trgovine. Ako vas zadovoljava lepi porodični SUV umesto lambordžinija, vi ste više nego dobrodošli, ali imate potpunu slobodu da jurite za lambordžinijem.”

(Intervju sa osnivačem projekta će se uskoro realizvati, jer postoje neke zanimljive perspektive o kojima biste želeli da čujete više.)

Lana se postepeno “budi” sa puštanjem u rad mobilnog novčanika na bazi elektrum novčanika (electrum) CryptoWallet.si, koji podržava LANA, ARCO, NEVA, TAJ i NETKO novčiće. Link za izvorni kod novčanika možete pronaći ovde.

Bitkoin asocijacija Slovenije je 15. septembra imala svoj godišnji piknik “CryptoPiknik2018”, a svi gosti na pikniku imaju priliku da isprobaju novi “light” mobilni novčanik među prvima. Gosti koji su instalirali novčanik su imali mogućnost da izvuku jedan LanaCoin papirni novčanik i učitaju privatne ključeve sa papirnog novčanika sa novim karakteristikama. Papirni novčanici su nasumično dopunjeni sa 10-10.000 LANA novčića. S obzirom da na papirnim novčanicima nema podataka o količini novčića koji se nalazi u njemu, ne postoji način da saznate da li je onaj sa 10.000 novčića izvučen. Jure je obećao da će na sledećem okupljanju podeliti ostatak papirnih novčanika. U međuvremenu, možete da dobijete svoje prve LANA novčiće, bez ikakvih obaveza, na LanaCoin fejsbuk grupi gde se redovno dele pokloni.

Iako je mobilni novčanik od suštinskog značaja, nije jedina stvar koju očekujemo u četvrtom kvartalu 2018. Godine. LanaCoin sa ponosom može da istakne da je šesta imovina na bazi blokčeina koja je uvrštena u ponudu nove kripto berze koja je u funkciji od jula 2018. Tokens.net je pokrenuo jedan od pionira u kripto prostoru i suosnivač Bitstamp-a Damian Merlak.

O dostupnim trgovinskim parovima se i dalje diskutuje, a LANA novčići se očekuju u ponudi do kraja septembra.

“Prošli smo kroz standardnu procenu ugovaranja s komercijalnog, finansijskog i pravnog aspekta (due diligence) za listing LANA novčića na Tokens, baš kao i sva druga imovina koja se trguje na Tokens-u i ponosan sam zato što je LANA novčić odobren za listing na trgovinskoj platformi koja će u budućnosti biti u širokoj upotrebi. Tokens i njihov transparentan model obima trgovanja sa izvornim DTR tokenom je pravo osveženje i ovo je nešto što je jako važno za mene, pošto se trudim da radim stvari na pošten, javan i transparentan način. I IT svetu poslovni integritet je sve što imate pored vašeg znanja i trudim se da zadržim integritet i u blokčein prostoru.”

Jedna od najnovijih integracija i partnerstava LANA je sklopila sa mladim pružaocem usluga pod nazivom Kriptomat. Kriptomat pruža usluge kupovine, prodaje kriptovaluta sa vašeg bankovnog računa, a uskoro i sa kreditnih kartica. Kriptomat.io takođe sadrži kripto novčanik sa kastodi (custody) uslugama i posvećeni tim u korisničkom servisu čiji blog sadrži lako razumljiv edukativni materijal o kriptovalutama i blokčein tehnologiji za početnike. U planu je integracija LANA novčića za sredinu oktobra. U planu je i deljenje LANA novčića u vidu poklona na Kriptomat-u, s tim da usluga poklona neće biti nametana svim korisnicima, već će postojati opcija (klikom na dugme) kako biste preuzeli svoje LANA novčiće. Odluka je na korisnicima.

Poslednje u nizu, ali ne i najmanje važno, u planu je integracija LANA  novčića na najsavremeniji hardverski novčanik BCVault. Početna serija BCVault-a će biti isporučena 1. oktobra 2018. godine. LANA neće biti integrisana u okviru prve serije, a Real Security tim je zakazao integraciju LANA novčića za sledeću nadogradnju. Tržište hardverskih novčanika je malo, ali se brzo razvija i kreatori BCVault-a su dali poseban pečat u oblasti IT sigurnosti i njihov proizvod je najsavremeniji sigurnosni uređaj za čuvanje privatnih ključeva korisnika. Za više informacija, čitaocima se savetuje da pročitaju BCVault blog. Za one koji razumeju važnost sigurnosti privatnih ključeva i žele da bude među prvima koji će posedovati BCVault, postoji poseban kod za kupovinu koji će vam uštedeti 10 evra. Koristite “blockmaster” kod prilikom odjavljivanja.

LanaCoin očigledno postaje ozbiljna kriptovaluta koja će imati svoje mesto u distribuiranoj blokčein ekonomiji i Cointelegraph na srpskom će nastaviti da prati njen razvoj.   

 

Odricanje od odgovornosti: Cointelegraph na srpskom ne podržava bilo koji sadržaj ili proizvod sa ove stranice. Dok nameravamo da vam pružimo sve važne informacije koje možete dobiti, čitaoci bi trebalo da sprovedu sopstveno istraživanje pre nego što preduzmu bilo kakve akcije vezane za kompaniju i snose punu odgovornost za svoje odluke. Ovaj članak ne predstavlja investicioni savet.