Najveća brokerska kuća u Brazilu će ući u kripto svet tako što će uskoro otvoriti menjačnicu za bitkoin (BTC) i itirijum (ETH), izveštava Blumberg 21. septembra.

Glavni izvršni direktor grupacije Grupo XP Guilherme Benchimol rekao je Blumbergu da će kompanija u narednim mesecima pokrenuti menjačnicu XDEX, sa oko četrdeset zaposlenih. Grupo XP je najveća finansijska grupa u Brazilu koja se sastoji od kompanija sa različitim poslovnim modelima.

XP je, kako se izveštava, postavio cilj da do 2020. godine ima 1 trilion braziskih reala (245 milijardi dolara) u okviru kastodi usluge, što je četiri puta više nego što očekuje kompanija do kraja ove godine. Pored toga, XP će pokrenuti banku u narednih nekoliko mjeseci.

Benchimol je rekao da "mora da prizna, ovo je tema koja bih više voleo da ne postoji, ali nije tako", dodajući da " smo osetili obavezu da počnemo da napredujemo na ovom tržištu". Napomenuo je da je kompanija pritisnuta da uđe u kripto biznis zbog popularnosti kriptovaluta među investitorima. Tri miliona brazilaca ima veze sa  bitkoinom, u poređenju sa samo 600.000 koji ulažu na berzu.

U početku, Grupo XP je najavio svoje planove za pokretanje van berzanske BTC menjačnice u aprilu. Ovaj potez je navodno prvi za XP, koji je prvi put registrovao opremu pod nazivom XP COIN INTERMEDIACAO u avgustu 2017. godine. Kasnije te godine, nakon 5 miliona reala (oko 1,5 miliona dolara) injekcije kapitala, kompanija se rebrendirala i postala XDEX.

Ranije ove nedelje, Brazilski upravni savet za ekonomsku odbranu (CADE) pokrenuo je istragu o šest glavnih nacionalnih banaka u vezi sa navodnim monopolističkim praksama u kripto prostoru. Prema izveštaju CADE-a, "glavne banke nameću ograničenja ili čak zabranjuju...pristup finansijskom sistemu pomoću kriptovalutnih brokera." Banke navodno tvrde da su računi brokera zatvoreni zbog odsustva ili nedostatka podataka klijenta.


 

Pripremila: Majda Petrović