Poljski kreditni ured, Biuro Informacji Kredytowej (BIK), udružio se sa engleskom finteh firmom, Billon, kako bi implementirao blokčein za skladištenje korisničkih podataka, saznajemo prema saopštenju za medije Billon-a, 14. maja.

BIK, najveći kreditni biro u Centralnoj i Istočnoj Evropi, je u vlasništvu vodećih poljskih banaka i prati oko 140 miliona kreditnih istorija, navodi se u saopštenju. Predsednik BIK-a, Mariuš Koleva, izjavio je da je saradnja kreditnog biroa sa firmom Billon “dugoročna” i da BIK “veruje da će blokčein tehnologija promeniti način na koji finansijski sektor upravlja osetljivim informacijama o klijentima”.

Koleva je naglasio da su dva entiteta razvila rešenje koje “ispunjava zakonske zahteve trajnog medijuma za informacije, kao i zahteve Generalne regulative EU o zaštiti podataka (GDPR), koji stupa na snagu ovog meseca”. Čini se da je sistem zaista oblikovan zahtevima GDPR-a, uzimajući u obzir propisano pravilo brisanja ličnih podataka.

BIK i Billon sprovode pilot projekat Billon-ove blokčein arhitekture sa osam poljskih banaka od kraja 2017. i , navodno, ustanovili da je sistem sposoban da izda više od 150 miliona dokumenata mesečno.

U saopštenju za medije, Billon sebe naziva tzv. “Civilizovanom blokčein” kompanijom, što znači da implementiraju blokčein kako bi končno, na kraju, procesirali fiat valute. Odričući se kriptovaluta, umesto njih koristi E-novac (E-Money), koji je zakonsko sredstvo plaćanja u skladu sa Direktivom Evropske komisije o elektronskom novcu iz 2009. Andrej Horoščak, generalni direktor Billon-a, rekao je da je sistem podataka:

“...početak prave revolucije u upravljanju informacijama. Sada je moguće preći sa ograničenih, centralnih i zatvorenih baza podataka na demokratski Internet zasnovan na blokčeinu, gde će svaki korisnik biti u mogućnosti da kontroliše svoj identitet  […] očekujemo da će materiju blokčein tehnologije uskoro usvojiti industrije poput telekomunikacija, osiguranja i komunalnih usluga […] za upravljanje poverljivim dokumentima.”

Prošlog meseca, holandsko Ministarstvo za ekonomske odnose i politiku o klimatskim pitanjima naložilo je razvoj nacionalne agende za blokčein, koja na sličan način ističe tehnološki potencijal za upravljanje podacima sa odredbama o privatnosti, uključujći “pravo da budu zaboravljani”, kao i suvereno upravljanje identitetom. U kontekstu van EU, sa naglaskom na sigurnosti i automatizaciji, zvanični revizor kineske Vlade razmatra blokčein rešenje za uspostavljanje svoje ogromne infrastrukture podataka.

 

Pripremila: Kristina Ristin