Najveći kreditini biro u Istočnoj Evropi će koristiti blokčein za skladištenje korisničkih podataka

Poljski kreditni ured, Biuro Informacji Kredytowej (BIK), udružio se sa engleskom finteh firmom, Billon, kako bi implementirao blokčein za skladištenje korisničkih podataka, saznajemo prema saopštenju za medije Billon-a, 14. maja.

BIK, najveći kreditni biro u Centralnoj i Istočnoj Evropi, je u vlasništvu vodećih poljskih banaka i prati oko 140 miliona kreditnih istorija, navodi se u saopštenju. Predsednik BIK-a, Mariuš Koleva, izjavio je da je saradnja kreditnog biroa sa firmom Billon “dugoročna” i da BIK “veruje da će blokčein tehnologija promeniti način na koji finansijski sektor upravlja osetljivim informacijama o klijentima”.

Koleva je naglasio da su dva entiteta razvila rešenje koje “ispunjava zakonske zahteve trajnog medijuma za informacije, kao i zahteve Generalne regulative EU o zaštiti podataka (GDPR), koji stupa na snagu ovog meseca”. Čini se da je sistem zaista oblikovan zahtevima GDPR-a, uzimajući u obzir propisano pravilo brisanja ličnih podataka.

BIK i Billon sprovode pilot projekat Billon-ove blokčein arhitekture sa osam poljskih banaka od kraja 2017. i , navodno, ustanovili da je sistem sposoban da izda više od 150 miliona dokumenata mesečno.

U saopštenju za medije, Billon sebe naziva tzv. “Civilizovanom blokčein” kompanijom, što znači da implementiraju blokčein kako bi končno, na kraju, procesirali fiat valute. Odričući se kriptovaluta, umesto njih koristi E-novac (E-Money), koji je zakonsko sredstvo plaćanja u skladu sa Direktivom Evropske komisije o elektronskom novcu iz 2009. Andrej Horoščak, generalni direktor Billon-a, rekao je da je sistem podataka:

“...početak prave revolucije u upravljanju informacijama. Sada je moguće preći sa ograničenih, centralnih i zatvorenih baza podataka na demokratski Internet zasnovan na blokčeinu, gde će svaki korisnik biti u mogućnosti da kontroliše svoj identitet  […] očekujemo da će materiju blokčein tehnologije uskoro usvojiti industrije poput telekomunikacija, osiguranja i komunalnih usluga […] za upravljanje poverljivim dokumentima.”

Prošlog meseca, holandsko Ministarstvo za ekonomske odnose i politiku o klimatskim pitanjima naložilo je razvoj nacionalne agende za blokčein, koja na sličan način ističe tehnološki potencijal za upravljanje podacima sa odredbama o privatnosti, uključujći “pravo da budu zaboravljani”, kao i suvereno upravljanje identitetom. U kontekstu van EU, sa naglaskom na sigurnosti i automatizaciji, zvanični revizor kineske Vlade razmatra blokčein rešenje za uspostavljanje svoje ogromne infrastrukture podataka.

 

Pripremila: Kristina Ristin